Desetorica muškaraca u Hrvatsku prošvercala 26 tona duhana, oštetili državu za 16 milijuna kuna

Desetorica muškaraca u Hrvatsku prošvercala 26 tona duhana, oštetili državu za 16 milijuna kuna
Foto: MUP

POLICIJSKI službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje, kodnog naziva NICOTIANA 2, kojim je uhićeno sedam hrvatskih državljana i jedan bosanskohercegovačko-slovenski državljanin. Uhićeni su zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i nedozvoljene proizvodnje.

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU zagrebačke i PU virovitičko-podravske, kojom prilikom su na više lokacija detektirana ilegalna skladišta trošarinske robe (najmanje 26.900 kg duhanskog lista) koja je dobavljana preko više država članica Europske unije te su je tako plasirali na ilegalno tržište Republike Hrvatske, kao i organizirali proizvodnju neoriginalnih vrećica s aromatiziranim rezanim duhanom namijenjenim ilegalnom tržištu zemalja Europske unije.    

Osnovano se sumnja da su od studenoga prošle godine do lipnja ove godine ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.000.000,00 kuna te oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 16.179.000,00 kuna. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu, a protiv sedam hrvatskih državljana, jednog bosanskohercegovačko-slovenskog državljanina i dvojice bosanskohercegovačkih državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara