"Desnica ruka HTV-a" Jozo Ćurić u borbi za Thompsona i Bozanića, a protiv kvazihrvatskih novina

JOZO ĆURIĆ, novinar HTV-a, na svom blogu na službenoj internet stranici Hrvatske Radiotelevizije, napisao je kako ne vidi ništa čudno u Thompsonovom pozdravu "Za dom!".

Štoviše, Ćurić je pišući vlastite impresije s koncerta Thompsona u Ljubuškom, ironizirao najnoviju aferu u vezi smjene načelnika zagrebačke policijske uprave Marijana Tomurada, kazavši "kako u Ljubuškom nikome nije palo na pamet pozvati na obavijesni razgovor oko 4000 ljudi".

Traži, traži pa (ne)ćeš naći  

"U pjesmi o bojni Čavoglave pjevač je započeo riječima: “Za Dom! Spremni!”. Ako tko hoće, u te četiri sekunde pjesme može tražiti skriveni pozdrav, poruku, skrivenu NDH, ustaše, Bleiburg, Jazovku, rat, mržnju ispod nosa Muslimana koji mirno žive u Ljubuškom. Uz to, Perković na sceni je pokazao mač s križem na rukohvatu, a mač je, je li, oružje!?", kaže Ćurić koji je svoje najbolje dane na HTV-u dao rame uz rame s kolegicom Dijanom Čuljak-Šelebaj u "Motrištima" devedesetih godina. Ostao je zapamćen u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti kao kratkotrajni glasnogovornik predsjednika Franje Tuđmana. 

Relavitizirajući europske zabrane Thompsonovih koncerata, Ćurić je tako spomenuo kako su se "Čavoglave", sa spornim poklikom "vrtjele" prije večernjeg Dnevnika na HTV-u na dan kad je oslobođen Knin, kao da je HTV-ov Dnevnik iz sredine devedesetih referenca protiv zabrane. 

Melem za dušu čovjeka Hercegovca

Desnica ruka HTV-a Ćurić, počeo je svoj post s riječima kako je na blagdan Svetog Antuna bio u svetištu na Humcu pokraj Ljubuškog, gdje ga je posebno nadahnula propovijed nadbiskupa uzoritog kardinala Josipa Bozanića. Novinar HTV-a bio je silno nadahnut riječima o Hrvatima u BiH od strane Crkve, zapisavši kako su to bile "riječi koje su melem za dušu čovjeka Hercegovca".

Isto tako politički korektni i neovisni Ćurić, čudi se napadima na Crkvu, a između redova o političkom jedinstvu svih Hrvata, da se naslutiti da bi vrlo novinar HTV-a izašao iz konteksta Ustava te bi malo širio granice Hrvatske.

Ljute ga kvazihrvatske novine

"Kardinal Bozanić ogrijao je blagom riječi iz Zagreba pokisli narod, čije intelektualce razdiru sumnje u vjekovni opstanak, kada vide kamo se kreću hrvatska politička i nacionalna prava u Bosni i Hercegovini", kaže Ćurić dodajući kako "posjet i pohvalu narodnom jedinstvu nisu mogli uprljati ni sutrašnji politikantski naslovi u nešto kvazihrvatskih novina".

Tomurad heroj, a ne policajac?  

"No, ni najrevnijem policajcu Vladi iz Ljubuškog, niti bilo komu drugom, nije ni palo na pamet pozvati na obavijesni razgovor oko 4000 ljudi, koji su naglas otpjevali početak te ratne pjesme (Čavoglave op.a). Ako tko hoće, može još uvijek podignuti prijavu i napraviti redove ispred policije u Ljubuškom", pita se Ćurić, ali ipak nije imao dovoljno hrabrosti otići korak dalje pa optužiti hrvatsku Vladu.

Naime, i sam premijer Sanader pozdravio je odluku o smjeni načelnika Tomurada, a najavljena je i istraga oko propusta zagrebačke policije na Thompsonovu koncertu u Zagrebu. 

"Ako pak tko hoće, može iz sata koncerta izvući silu riječi o križu, Bogu, ljubavi, kraljici, kralju, Hrvatima, genima, ponosu, Domovini, rodoljublju, djedu, sinu, znači: o obitelji... Pošteno bi bilo sve to izvući, jer je to dominiralo na koncertu. Pa jednako zbog spominjanja obitelji i ljubavi u istom gradu na isti dan, napasti i Perkovića i Bozanića. Učinak napada na Hrvate u Hercegovini bio bi vjerojatno jednak ili isti!", zaključuje tako vrli glas hrvatske dalekovidnice prosvjetlivši nas kako svi oni koji napadaju M. P. Thompsona zapravo napadaju Hrvate u BiH.

Ako je i od HTV-a, previše je.   

Ilko Ćimić
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara