Detalji napada u Splitu: Upucan Bekavac, mladić koji je već propucan u svibnju

Detalji napada u Splitu: Upucan Bekavac, mladić koji je već propucan u svibnju
Detalj s večerašnjeg očevida, a u krugu se nalazi Bekavac nakon napada u svibnju Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U JANJEVSKOJ ulici u kvartu Visoka u Splitu u utorak navečer oko 21:40 došlo je do pucnjave.

Iz pištolja u vrat propucana je muška osoba, a naknadno se neslužbeno doznalo da je uhvaćen i navodni napadač. Radi se o muškarcu inicijala A.O., a policija ga je pronašla u Visokoj, gdje se pucnjava dogodila.

Propucan Marko Bekavac

Sukob se dogodio na ulici i na parkingu. Kako piše Dalmatinski portal, ranjen je 27-godišnji Marko Bekavac koji je od ranije poznat policiji, ali i široj javnosti. Riječ je o mladiću koji je već propucan ranije ove godine, a taj slučaj danima nije silazio s naslovnica. Zasad nije poznato koliko su ozlijede teške.

Na njega pucao Giljanović u svibnju

Na Bekavca je, podsjetimo, 1. svibnja u jednom kafiću u Splitu pucao 36-godišnji Ivan Giljanović. Za Giljanovićem se još uvijek traga.

Bekavac je tada u pucnjavi zadobio teške tjelesne ozljede, zbog čega je bio podvrgnut operacijskom zahvatu.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 1. svibnja 2018. oko 19:40 na području u Županije splitsko-dalmatinske, tijekom prepirke i tjelesnog sukoba s oštećenikom; u cilju da ga liši života; s udaljenosti oko pola metra ispalio dva hica iz pištolja prema oštećenikovu trbuhu, od kojih ga je jedan pogodio pa je pao na tlo. Kad se oštećenik uspio podignuti, osnovano se sumnja da je okrivljenik ispalio još jedan hitac koji je pogodio oštećenika pa je ranjen počeo bježati no okrivljenik je krenuo za njim i, u kafiću, s udaljenosti od nekoliko metara ispalio još jedan hitac u njega, a izvan kafića, s udaljenosti oko deset metara, ciljajući u visinu prsiju, u žrtvu ispalio još dva hica. Oštećenik je zadobio teške i po život opasne ozljede (dvije prostrjelne rane desnog bedra, jedna prostrjelna rana lijevog bedra i jedna prostrjelna ranu podlaktice lijeve ruke), a život mu je spašen žurnim operacijskim zahvatom", priopćio je DORH mjesec dana nakon tog napada.

Sukob koji je trajao duže vrijeme

Nakon sukoba u kafiću tjednima se pričalo o razlozima. Index je krajem svibnja objavio snimke na kojima se vidi Bekavac koji prijeti Gljanoviću.

U audiosnimkama koje je Index objavio, Bekavac Giljanoviću poručuje da će vidjeti što je rat. "Giljo, nema na žalost povratka. Moramo se sukobit i sukobit ćemo se i neka bolji pobijedi", poručio je Bekavac telefonom. Iz jedne snimke može se zaključiti da je Giljanović bio Bekavcu dužan 200 eura.

>> POGLEDAJTE SNIMKE Propucani Splićanin prijeti hrpom oružja, što on uopće radi na slobodi?

"Gladan sam, brate, gladan sam. Moram li pitati gdje je mojih 200 eura", govori Bekavac i viče da je izgubio razum zbog Giljanovića. Sukob je očito trajao dulje vrijeme. Prema pisanim porukama koje smo tada dobili na uvid, Bekavac se Giljanoviću zakleo "jedan će poginut".

"Kad Marko kaže da će te ubiti onda te i ubije!!! Kad psihopata kaže to onda i napravi to", napisao je Bekavac. Giljanović mu je otpisao da želi biti "barem jedan dan dulje živ".

Tri tjedna nakon pucnjave opet završio u bolnici

Tri tjedna nakon što je propucan, Bekavac je opet završio u bolnici. Splitom se tada proširila priča da je pretučen, no policija je utvrdila da je pao na glavu i teško se ozlijedio.

Bekavac i ranije osuđen zbog ubojstva

Giljanovića, koji je osuđen za nekoliko kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora, poznaju kao kamatara koji utjeruje novac od dužnika uz kamatu od 20 posto mjesečno, dok je Bekavac također bio u zatvoru i to pet godina, zbog ubojstva mladića na Bačvicama, a sudjelovao je u još nekim splitskim pucnjavama.

No, koji su točni razlozi večerašnjeg obračuna, kao i tko je sve u njemu sudjelovao, za sada nije poznato.

Više informacija ujutro

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara