Deutsche Bank pogođen novim optužbama o pranju novca, ponovno pale dionice

Deutsche Bank pogođen novim optužbama o pranju novca, ponovno pale dionice
Foto: EPA

DEUTSCHE Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakcije u vrijednosti od 31 milijardu eura više nego što se prije mislilo za upitne fondove Danske Bank. 

Glasnogovornik Deutsche Bank odbio je komentirati članak objavljen u tom listu. On je međutim kazao da nije odgovornost banke provjeravati korisnike te da su poslovne veze s Danske bank prekinute 2015.

Nove optužbe

Ta se svota pribraja svoti od 150 milijardi dolara koje je Deutsche Bank oprala za estonsku podružnicu Danske Bank u razdoblju 2007. - 2015., što znači četiri petine protoka novca klijenata Danske Bank u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, objavio je Financial Times citirajući osobe upoznate s problemom.

"Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza", izjavio je glavni financijski direktor Deutsche Bank James von Moltke.

Banka je također pod istragom u odvojenom njemačkom slučaju povezanom s tzv. Panamskim dokumentima.

Njemački istražitelji prošli su tjedan dva dana pretraživali frankfurtske urede Deutsche Bank u sklopu istrage o tome jesu li djelatnici Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreznim oazama. 

Sumnjive transakcije

Zviždač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske Bank rekao je prošli mjesec da je jedna velika europska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija do 150 milijardi dolara. Izvor izravno upoznat s problematikom tvrdi da se to odnosi na Deutsche Bank, navodi Reuters.

Deutsche Bank rekla je samo da je obradila uplate za Danske Bank, no da su prekinuli s njom veze nakon što su identificirane sumnjive transakcije.

Dionice njemačke banke pale su za 4 posto u četvrtak, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Christiana Sewinga da stabilizira banku nakon tri godine gubitaka pod prijašnjom upravom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara