Dijeta bogata proteinima bolja od uobičajenih dijeta

NAJNOVIJA hollywoodska dijeta bogata proteinima, pomoću koje su smršavile glumica Jannifer Aniston i bivša pjevačica grupe Spice Girls, Geri Halliwell, dobila je pohvale australskih znanstvenika koji su zaključili da je učinkovitija od konvencionalnih dijeta.

Studija vodećih australskih znanstvenika iz Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja zemalja Commonwealtha (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - CSIRO) pokazala je da nova dijeta potiče brži gubitak kilograma od tradicionalnih dijeta bogatih ugljikohidratima.

Istraživanje provedeno na stotinu žena, uglavnom četrdesetih godina, pokazalo je da su one na visokoproteinskoj, nemasnoj dijeti izgubile šest kilograma u 12 tjedana, dok su one na nemasnoj dijeti bogatoj ugljikohidratima u istom razdoblju izgubile samo tri kilograma.

´Dijeta vrlo bogata proteinima i siromašna mastima učinkovita je, dobra i sigurna alternativa za gubitak suvišnih kilograma´, izjavila je nutricionistkinja iz CSIRO-a Manny Noakes.

Ova je studija bitna, dodala je, jer je na području dijeta bogatih proteinima bilo vrlo malo istraživanja.

U CSIRO-vom istraživanju žene na visokoproteinskoj dijeti jele su 200 grama nemasnog crvenog mesa navečer i 100 grama piletine ili ribe za ručak te nemasne mliječne proizvode. Program je ipak sadržavao i neke ugljikohidrate poput voća i kruha.

Visokoproteinska dijeta sadržavala je 34 posto proteina, 20 posto masnoća i 46 posto ugljikohidrata, dok je dijeta bogata ugljikohidratima bila sačinjena od 17 posto proteina, 20 posto masnoća i 63 posto ugljikohidrata.

Noakes je rekla da osim bržeg gubitka kilograma, dijeta bogata proteinima ima i drugih prednosti. Sudionice programa lakše su se pridržavale takve dijete, jer ih je hrana poput mesa činila sitijima i zadovoljnijima, dok je u dijeti bogatoj ugljikohidratima broj odustalih bio tri puta veći.

´Dijeta pomaže i u stabilizaciji razine glukoze i inzulina u organizmu, što može pomoći u kontroli gladi´, dodala je Noakes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara