DIP o provođenju "exit poll" istraživanja na dan izbora

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) odgovorilo je na molbu za izdavanje dozvole za provođenje "exit poll" istraživanja na dan izbora, 23. studenoga 2003., a u neposrednoj blizini biračkih mjesta.

Povjerenstvo smatra da takva istraživanja treba provoditi na način da se ne krši odredba Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojom je propisano da se na dan održavanja izbora, do zatvaranja birališta kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava i pisanih djela, priopćeno je iz DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anketu treba provoditi na primjerenoj udaljenosti od biračkog mjesta na kojem se glasuje, uz vidljivo istaknutu oznaku da je riječ o "exit poll" istraživanju, kako bi se izbjegla mogućnost zabune kod birača.

Anketni materijal mora se razlikovati od izbornog materijala. To se posebice odnosi na glasačke listiće i glasačke kutije.

Rezultati te ankete ne smiju se objaviti prije isteka zakonskog roka, navode u DIP-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara