DIP odbio žalbu HSP-a 1861., stečeni uvjeti za objavu izbornih rezultata

USTAVNOM je sudu u zakonskom roku od 48 sati nakon dana objave rezultata izbora za zastupnike Hrvatskog sabora, dostavljena jedna žalba na izborne rezultate Hrvatske stranke prava 1861. (HSP 1861.), koja je na današnjoj sjednici Vijeća za izborne sporove Ustavnog suda odbačena kao neosnovana.

Time su se "stekli uvjeti za objavu rezultata izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, održanih 22., 23. i 30. studenoga 2003., u službenom listu Republike Hrvatske Narodnim novinama", navodi se u priopćenju Ustavnog suda koje je poslano i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSP 1861. podnio je žalbu na odluku DIP-a od 3. prosinca, kojom se utvrđuju izborni rezultati, navevši, uz ostalo, da su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor bili protuustavni te da nisu bili slobodni i pošteni. Naime, žalitelj je smatrao da je sudjelovanje na izborima neovisnih lista i kandidata bilo u suprotnosti s odredbom članka 3. Ustava kojom je hrvatski ustavni poredak "definiran kao demokratski višestranački sustav".

Žalbu HSP-a 1861. Ustavni sud je odbio kao neosnovanu, s objašnjenjem da određenje Republike Hrvatske kao demokratskog višestranačkog sustava ne isključuje mogućnost da u izbornom postupku osim političkih stranaka i sami birači predlažu svoje kandidate na tzv. neovisnim listama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara