Megauhljeba sa smetlišta zaposlio teksaški tajkun blizak Kolindi i Bandiću

Megauhljeba sa smetlišta zaposlio teksaški tajkun blizak Kolindi i Bandiću

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell, komunalac-kc.hr, Grad Zagreb

MLADEN Jozinović, poznat kao direktor smetlišta koji je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa, dobio je novi posao.

>> SAM SVOJ UHLJEB Direktor smetlišta sam sebi isplatio milijun kuna bonusa

Novi konzultant

Smijenjeni direktor javnog poduzeća Piškornica sad je konzultant u hrvatskoj podružnici američke tvrtke Zero Global Waste. Ta tvrtka samo je dio poslovnog carstva teksaškog multimilijunaša Jefforyja Blackarda.

Osnivač i direktor Blackard Globala, tvrtke preko koje vodi svoj globalni biznis, potvrdio je ovu informaciju za Podravski.hr. Jeffory Blackard je objasnio kako zbog svoje ljubavi prema Hrvatskoj upravo ovdje namjerava pokrenuti poslovne operacije na polju gospodarenja otpadom s namjerom širenja na Europu.

"Gospodin Jozinović trenutačno je konzultant u našoj kompaniji s potencijalom da preuzme vodeću poziciju tijekom naše ekspanzije u regiji i Europi", izjavio je američki milijunaš.

"Osoba takvih kapaciteta"


Na upit je li svjestan da je Jozinović pod istragom hrvatskih vlasti zbog sumnje u poslovne malverzacije, Teksašanin kaže kako nema razloga za sumnju.

"Svjesni smo navoda bivših poslodavaca gospodina Jozinovića i naši odvjetnici, kako američki, tako i europski, obavili su detaljnu provjeru. Njihovo je mišljenje da gospodin Mladen Jozinović nije počinio nikakvu zloupotrebu te nema razloga da ne surađujemo s osobom takvih kapaciteta", glasio je odgovor novog Jozinovićevog šefa.

Organizirao Kolindin put

Šezdesetogodišnji Jeffory Blackard blizak je administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Poznat je po tome što se hvalio organizacijom posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Americi. Teksaški biznismen pohvalio se dogovorom sastanaka Kolinde u SAD-u, i to nakon što ga je kontaktirao konzul u Los Angelesu Siniša Grgić s molbom da je poveže s ljudima bliskim Donaldu Trumpu. Blackard je bio pun hvale na komunikacijske vještine predsjednice Grabar-Kitarović koja se susrela i s bivšim senatorom Rickom Santorumom, koji je uz pomoć Blackarda 2012. pokušao izboriti republikansku nominaciju za predsjednika.

Izgradio repliku Supetra u Teksasu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Blackard je u Teksasu podigao repliku Supetra. U prosincu 2010. godine američkom poduzetniku uručeno je autentično supetarsko crkveno zvono. Primopredaji zvona za crkvu izgrađenu u okrugu McKinney prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Projekt Adriatica, odnosno gradnja "teksaškog Supetra", vrijedan je 350 milijuna dolara, a zvono je ugrađeno u baziliku inspiriranu supetarskom crkvom Svetog Petra. Bandić je Blackarda prozvao "našim istinskim ambasadorom", a zvono simbolom prijateljstva Supetra i Teksasa.

"Neka zvoni s obje strane Atlantika", poručio je tada zagrebački gradonačelnik.


Na slici: Jeffory Blackard i Milan Bandić

Sam svoj uhljeb

Novi Blackardov konzultant poznat je po aferi oko smetlišta Piškornica, koja je buknula u jesen 2017. godine. Tada se ustanovilo da je direktor tog smetlišta Mladen Jozinović sam sebi, ničim izazvan, isplatio milijun kuna bonusa.

Najjednostavnije objašnjeno, direktor javne tvrtke, koji je ionako iz džepova poreznih obveznika zarađivao 18 500 kuna mjesečno, po principu "sam svoj uhljeb", koristio je svoju tvrtku kćer kako bi sebi isplaćivao dodatnu mjesečnu plaću od 10 tisuća kuna, zajedno s bonusom od milijun kuna. I to samo u jednoj godini.

U međuvremenu je smijenjen s pozicije direktora.

"Ja sam imao pravo na taj novac. Evo, sada nisam došao s odvjetnicima, ali sam se s njima konzultirao. Sve je napravljeno u skladu s propisima. Molim da se razrješenje ne oduži, da se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Imam obitelj i djecu, i ja moram od nečega živjeti", branio se Jozinović.

Još nije vratio novac

U priču o Jozinoviću i Piškornici uplela se i krim policija, a na sjednici Nadzornog odbora Piškornice krajem studenoga 2017. odlučeno je kako direktor mora vratiti ne samo milijunski bonus, već i davanja koja je državi na taj iznos platila tvrtka - što iznosi oko milijun i pol kuna.

Mladen Jozinović još nije vratio novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara