Diverzija u Kninu: Vlada platila spomenik izbjeglicama Oluje?!

Foto: YIHR

INICIJATIVA mladih za ljudska prava u Hrvatskoj postavila je danas iza 13 sati spomen ploču na sjevernom izlazu iz Knina, uz cestu kojom su prije 15 godina izbjeglice iz Knina i okolice bježale u koloni.

Isprika žrtvama

Navodi se kako su ploču postavili građani Republike Hrvatske, koji žrtvama nude svoju ispriku za patnju u nedostatku isprike odgovornih, kao i dodatak da je ploča postavljena uz financijsku potporu Vlade RH.

Inicijativa dozvolu za postavljanje ploče nije dobila, no članovi se nadaju kako je Gradska administracija Knina neće maknuti "zbog njenog velikog značaja u priznanju patnje žrtava 15 godina nakon akcije."

Nije etiketiranje Oluje

"Nadamo se da građani i građanke Knina i Hrvatske iz istog razloga neće uništiti spomen ploču. Ovo ne znači etiketiranje cijele akcije zločinom. Inicijativa prepoznaje napore građana RH uložene u oslobađanje hrvatskog teritorija, ali smatramo da je nužno u procesu demokratizacije suočiti se sa zločinima koji su počinjeni, priznati ih i ispričati se za njih. Nužno je da institucije ulože dodatne napore u povratak svih izbjeglica na čitavom teritoriju RH. Nadamo se da ćemo ove godine od predstavnika hrvatske vlasti čuti iskrene isprike žrtvama", kaže Mario Mazić, iz Inicijative.

Vladin ured za ljudska prava financirao je, inače, projekt Inicijative, u kojem, međutim, nije bilo opisano postavljanje spomen ploče za izbjeglice Knina. Mazić kaže da su od Grada Knina tražili dozvolu, no nisu im ništa odgovorili.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara