Divjak o natječajima za ravnatelje: "Sutra šaljemo izmjene zakona u sabor"

Divjak o natječajima za ravnatelje: "Sutra šaljemo izmjene zakona u sabor"
Foto: HRT

MINISTRICA obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je danas za HRT naputak školama vezano za izbor ravnatelja, prema kojem bi nezaposleni veterani imali prednost prilikom zapošljavanja na pozicije ravnatelja. 

"Žao mi je da je došlo do pogrešnih interpretacija. Naša se uputa temelji na Zakonu o braniteljima kojega je donio Hrvatski sabor i na Zakonu o odgoju i obrazovanju. Uputa je napisana kako bi dala pravnu uputu školama, a neki su je zlonamjerno iskoristili. 

Treba biti jasno, onaj tko želi biti ravnatelj, da bi uopće dobio pravo prvenstva prema Zakonu o braniteljima - mora ispunjavati uvjete iz zakona o odgoju i obrazovanju: završen fakultet, stručni ispit, minimalno osam godina rada u obrazovanju, ne smije biti kažnjavan i protiv njega se ne smije voditi postupak", kazala je Divjak. 

Dodala je kako Ministarstvo sutra prema saboru ide s izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju kojima će dodatno "podići kvalitetu i transparentnost zapošljavanja u školama". Naglasila je kako se svakom slučaju treba pristupiti pojedinačno i dati konkretne upute, jer kad se primjenjuje Zakon o braniteljima - treba uskladiti više zakona. 

"Struka neće biti dovedena u pitanje. Izmjenama zakona transparentnima će se učiniti uvjeti, dodatni uvjeti da bi se netko uopće mogao kandidirati za ravnatelja, a kandidat će trebati predati i petogodišnji plan. Toga dosad nije bilo", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara