Divjak: Otkrili smo još jednu lažnu diplomu i lažnu svjedodžbu

Divjak: Otkrili smo još jednu lažnu diplomu i lažnu svjedodžbu
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je da su pronađene još dvije lažne isprave zaposlenika u školama u Hrvatskoj.

Konkretno, novootkrivena diploma odnosi se na lažnu ispravu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok je kod svjedodžbe riječ o lažnoj svjedodžbi kuharice, priopćili su iz Ministarstva.

"Sigurna sam da ćemo ovu godinu zatvoriti s čistim sustavom", kazala je ministrica i dodala da je uvedena detaljna provjera.

Inače, danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je sredinom siječnja kao jednu od antikorupcijskih mjera pokrenulo proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Do sada je u sustavu otkrivena 31 lažna isprava, od toga 18 diploma i 13 svjedodžbi.

Žena u Međimurju s lažnom diplomom predavala kemiju i biologiju u tri škole

Dodajmo da je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu prije tjedan dana podiglo optužnicu protiv 34-godišnjakinje zbog krivotvorenja isprave.

Optužnicom se ženu tereti da je tijekom 2012. i 2013. u tri osnovne škole na području Međimurske županije zasnovala radni odnos na temelju predane krivotvorene potvrdnice jednog hrvatskog sveučilišta u kojoj je bilo navedeno da je diplomirala na tom sveučilištu i stekla visoku stručnu spremu i stručni naziv profesor biologije i kemije.

"Sveučilište nikad nije izdalo tu potvrdnicu jer okrivljenica nikad nije diplomirala ni stekla visoku stručnu spremu", priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Više žena nego muškaraca

"U dosad otkrivenim lažnim ispravama veći je udio žena nego muškaraca. Tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere", dodali su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara