LAŽNE DIPLOME

Divjak: Otkrili smo troje s lažnim diplomama Filozofskog, rade u školama

Divjak: Otkrili smo troje s lažnim diplomama Filozofskog, rade u školama
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MINISTRICA  znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je konferenciju za medije o lažnim diplomama nakon što je jučer je u medijima objavljeno da su pronađene dvije diplome Filozofskog fakulteta za koje se sumnja da su lažne.

Jedna osoba s lažnom diplomom radi u gimnaziji, a dvije u osnovnim školama

Ministrica Divjak potvrdila je da su dvije diplome lažne, a u međuvremenu je otkrivena i treća lažna diploma. 

"Filozofski fakultet je otkrio tri lažne diplome. Dvije osobe s lažnim diplomama rade u osnovnim školama, a jedna u gimnaziji. Jedna diploma je iz 2000. godine, jedna osoba temeljem te diplome radi u gimnaziji. To je diploma njemačkog i francuskog. Druga diploma je iz 2016., iz informacijskih znanosti. Treća je iz 2018., ta osoba radi u osnovnoj školi", otkrila je Divjak.

"Poruka koju šaljemo je da se jedino radom i poštenjem može napredovati. Mislim da smo pokazali da je akcija opravdana. Apeliramo na sve ravnatelje i sve fakultete da izvrše provjeru. Filozofski fakultet dobio je 280 zahtjeva za provjeru i među njih 280 pronašli su tri lažne diplome", dodala je Divjak.

Osoba s lažnom diplomom iz 2018. nikad nije ni upisala fakultet

"Posebno je zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine, tu se radi o višegodišnjem zaposleniku. Osoba koja ima lažnu diplomu iz 2016. je na određeno vrijeme i više neće raditi. Osoba s diplomom iz 2018. koja radi u osnovnoj školi nikad nije ni upisala Filozofski fakultet. Dvije diplome su iz istočnog dijela Hrvatske i jedna s otoka", otkrila je ministrica. 

"Kad se provjeravaju diplome, trebaju se provjeriti sve diplome koje nisu provjerene. Ovo je prvi val provjera. Svi s lažnim diplomama će dobiti izvanredni otkaz", kazala je Divjak. 

Velika provjera lažnih diploma

Ministarstvo obrazovanja prije dva tjedna u svojim je redovima otkrilo ženu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o lažnoj diplomi Hrvatskih studija.  Zbog toga su u Ministarstvu odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, koja će zahvatiti 90 tisuća ljudi.

"Ministrica je naložila provjeru u svim osnovnim i srednjim školama te agencijama, a u drugoj fazi namjeravamo obaviti provjeru i u sektoru znanosti i na institutima. Riječ je o 90.000 ljudi koji će biti zahvaćeno provjerom. To je opsežan postupak koji će trajati najmanje godinu dana. Svaka institucija će pripadajućem fakultetu slati diplomu na provjeru i u slučaju da je riječ o lažnoj diplomi o tome obavijestiti policiju i Ministarstvo", objasnio je tada za Index Maro Alavanja, savjetnik za odnose s javnošću ministrice Blaženke Divjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara