Divjak sad kaže da će popraviti grešku oko zapošljavanja ravnatelja, ali ne i kada

Divjak sad kaže da će popraviti grešku oko zapošljavanja ravnatelja, ali ne i kada
Dalibor Urukalović, Marko Prpić/ Pixsell

NAKON nesporazuma na relaciji Ministarstvo obrazovanja - Ministarstvo branitelja oko zapošljavanja ravnatelja u školama, održan je sastanak. Podsjetimo, Blaženka Divjak prekjučer je poslala školama upute o tome kako će ratni veterani i članovi njihovih obitelji imati prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja škola. Iz Ministarstva branitelja su jučer demantirali Divjak rekavši kako to ne stoji u zakonu te da je isti krivo protumačen. Drugim riječima, netko je krivo tumačio zakon, a zbog nesporazuma je danas održan i sastanak.

"Nakon održanog zajedničkog sastanka predstavnika dvaju Ministarstava znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja, postignut je zajednički stav kako je, u kontekstu mogućnosti primjene odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, za izbor ravnatelja školskih ustanova, propise moguće primijeniti isključivo na način opisan u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja", stoji u dopisu.

"Postupke je moguće provesti na način opisan u uputi tj. uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta, odnosno uvjeta propisanih Zakonom (npr. visoka stručna sprema, potrebni staž od 8 godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit i da nije pravomoćno osuđen ili se protiv njega ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela utvrđenih člankom 106.  i sl.), s obzirom da Zakon o odgoju i obrazovanju za izbor ravnatelja ne propisuje dodatne kriterije niti selekcijski postupak temeljem kojeg bi se, na drugi način, mogli rangirati pristupnici natječajnog postupka", stoji dalje u priopćenju Ministarstva obrazovanja.

No, priznaju da je riječ o manjkavosti.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uočivši ovu manjkavost u postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju već je u njegovim izmjenama i dopunama, koje se trenutno nalaze u postupku donošenja u saborskoj proceduri, predvidjelo drugačiji način selekcije i bodovanja natječajnih pristupnika, čime će se osigurati transparentan način zapošljavanja svima pod jednakim uvjetima", kažu.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će postojeću situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje", dodaju na kraju.

Kako doznajemo, procedura da se sporne odredbe promijene mogla bi se već idući tjedan naći u saboru.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara