Divjak se oglasila o ženi s lažnom diplomom u Ministarstvu obrazovanja

Divjak se oglasila o ženi s lažnom diplomom u Ministarstvu obrazovanja
Foto: Hina

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da provjere diplome koje nisu provjerene te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki put kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i tako zaštiti sustav.

Pronađena žena s lažnom diplomom Hrvatskih studija, provest će se provjera nad 90.000 zaposlenika

Ministrica je to izjavila odgovarajući na pitanja novinarima nakon posjeta zagrebačkoj Osnovnoj školi Jabukovac te naglasila kako je važno da građani imaju povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i da se svi oni koji rade pošteno i inovativno svoj posao u školama i na fakultetima zaštite od svih onih koji takav sustav žele zlorabiti.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja ovih je dana u svojim redovima otkrilo ženu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o lažnoj diplomi Hrvatskih studija. 

Ministrica Divjak je podsjetila kako ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država, gdje je sumnjiva vjerodostojnost. "Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", poručila je.

Smatra kako je bitno da se već sada uspostavi sustav kod novoga zapošljavanja, a onda da se provjere diplome koje nisu provjerene.

Ocijenila je kako je to za sada prvenstveno za škole te dodala kako će to napraviti i za visoko obrazovanje. Tamo ima manje mogućnosti da se takvo što dogodi zbog različitih mehanizama provjere koja tamo postoji, ustvrdila je.

Divjak kaže da očekuje da u provjeri neće biti krivotvorenih diploma

Očekuje da uopće neće biti krivotvorenih diploma. ''No da bismo mogli imati povjerenje u sustav, moramo biti sigurni da nema krivotvorenih diploma'', rekla je dodavši kako su važni povjerenje i procedure koje čuvaju taj sustav.

Nije ovo, istaknula je, nikakva revolucija, nego skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit.

''Želimo pomoći ravnateljima i dati im potporu kod takvih procesa jer jednom kada se to provjeri onda više to ne treba otvarati'', naglasila je.

Na upit o plagiranju radova odgovorila je kako to ne ulazi u sadašnju provjeru diploma. ''Drugo je pitanje da se treba educirati i kako treba pristupiti stjecanju kvalifikacije, samopoštovanja i poštovanja tuđega rada'', dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara