Divovski baobabi stari tisuće godina naglo počeli izumirati. Zašto?

Divovski baobabi stari tisuće godina naglo počeli izumirati. Zašto?
Wikipedia

ODUMIRANJE devet od 13 drevnih simbola afričke savane znanstvenici dovode u vezu s klimatskim promjenama, prenosi Guardian.

Znanstvenici tvrde da su u prošlom desetljeću, dijelom ili u cijelosti, naglo nestali neki od najstarijih i najvećih afričkih baobaba.

Skupina znanstvenika pretpostavlja da su stabla, čija procijenjena starost iznosi između 1100 i 2500 godina, moguće žrtve klimatskih promjena.

"Fenomen neviđenih razmjera"

"Utvrdili smo da je devet od 13 najstarijih primjeraka uvelo, odnosno da su se njihovi najstariji dijelovi/debla raspali i uginuli tijekom posljednjih 12 godina", napisali su u svom članku u časopisu Nature Plants te tu pojavu opisali kao "fenomen neviđenih razmjera".

"Izumiranje ovolikog broja tisućljetnih stabala zasigurno je šokantno i dramatično", rekao je jedan od koautora istraživanja, Adrian Patrut sa Sveučilišta Babeș-Bolyai u Rumunjskoj.

Među devet uvelih stabala su i četiri najveća afrička baobaba. Iako uzrok izumiranja još nije u potpunosti razjašnjen, znanstvenici sumnjaju da je nestanak monumentalnih primjeraka baobaba barem djelomično povezan s intenzivnim klimatskim promjenama koje poglavito pogađaju jug Afrike.

Nestaju najstariji primjerci

Između 2005. i 2017. godine znanstvenici su analizirali i procijenili starost gotovo svih poznatih divovskih i potencijalno starih afričkih baobaba.

Prikupljajući podatke o opsegu, visini, volumenu drva i starosti, primijetili su jednu neočekivanu i intrigantnu činjenicu – većina je najstarijih i najvećih primjeraka uginula za vrijeme provedbe istraživanja.

Svi su se nalazili u južnom dijelu Afrike – Zimbabveu, Namibiji, Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Zambiji.

Poput "preokrenutog" stabla

Po tvrdnjama skupine znanstvenika, baobab je najveća i najdugovječnija vrsta cvjetnog stabla. Prirodno stanište su mu područje savane u Africi te tropska područja izvan kontinenta, gdje je donesen iz Afrike.

To je biljka neobična izgleda, s granjem nalik na kvrgasto korijenje koje se pruža prema nebu te mu daje izgled preokrenutog drveta.

Kako navodi službena stranica Nacionalnog parka Kruger u Južnoafričkoj Republici, inače prirodnog staništa baobaba, ovo stablo može doživjeti starost i do 3000 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara