Đapić: Ako Vlada uskoro nešto ne poduzme, u Haagu ćemo ispasti smiješni

USKRSNI su blagdani predstavljali samo kratak predah za odvjetnike haških optuženika, generala Čermaka, Markača i Gotovine, koji već sutra nastavljaju borbu za svoje klijente, ali, kako se čini - ne pred haškim sudom - nego jedni pred drugima.

Nakon što je prošli tjedan, uz Markača, i Čermak ostao bez odvjetnika (Raspravno vijeće Haškog suda odlučilo je, podsjećamo, da su odvjetnici generala Čermaka, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, u sukobu interesa zbog toga što zastupaju i generala Rahima Ademija koji bi trebao svjedočiti u predmetu Gotovine, Čermaka i Markača), dvije su haške obrane odlučile odgovoriti na rat kojega im je, kako neki smatraju, nametnula Gotovinina obrana. U što skorije vrijeme Čermakovi i Markačevi odvjetnici održat će tehnički sastanak i dogovoriti se o načinu prijave protiv Grega Kehoea, američkog odvjetnika Ante Gotovine, zbog sukoba interesa.

Goran Mikuličić, branitelj generala Mladena Markača, pred Haškim je sudom prošli tjedan, podsjećamo, najavio kako će od tajništva Haškog suda i odvjetničke komore haških branitelja tražiti da se ispitaju navodi o potencijalnom sukobu interesa Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea. Mikuličićeva najava uslijedila je nakon što je kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak prošli tjedan za HTV kazao kako raspolaže dokazima da je Kehoe, za tužiteljskog mandata na Haškom sudu, radio na istragama vezanim uz Oluju. Kako je Gotovina pred Haškim sudom optužen za navodne zločine počinjene prije, tijekom i nakon akcije Oluja, njegov bi se odvjetnik mogao naći u sukobu interesa, ukoliko se navodi gore spomenutog kolumnista pokažu istinitima.

Sukobi između triju obrana optuženih hrvatskih generala odgovarat će, pribojavaju se mnogi, samo Haškom tužiteljstvu. Saborski zastupnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić smatra, naime, kako je upravo Vlada odgovorna zbog sukoba obrana trojice generala, te da će Hrvatska, ukoliko ista ta Vlada ubrzo ne poduzme nešto, pred Haškim sudom ispasti - smiješna.

"Ako Vlada uskoro nešto nepoduzme, pred Haškim ćemo sudom ispati smiješni"

Đapić, kako kaže u razgovoru za Index, smatra kako Vlada nakon Markačeva i Čermakova, a naposlijetku i Gotovinina izručenja Tribunalu, nije nimalo kvalitetno odradila strategiju prema kojoj bi se Hrvatska postavila prema Haagu, a u to su, prema njegovu mišljenju, uključeni lobiranje, "tiha diplomacija", i ono najvažnije - da se Hrvatska u proces ubaci kao prijateljica suda.

"Najveći problem kod Vlade je taj što čim ona nešto pokuša napraviti, dobije "packu" izvana. Zamjera joj se što uopće pokušava biti prijateljica suda, pa joj se zamjera što želi financirati obranu i tako dalje. Čim dobije nekakvu kritiku zašto se uopće miješa u te procese, ona se povuče. Nije bilo posve neočekivano da će se situacija početi odvijati u ovom pravcu, a na Vladi je da što prije nešto poduzme, da za jedan stol okupi sve tri obrane, jer u suprotnom ćemo ispasti smiješni u Haagu".

Đapić nadalje smatra kako Vlada treba osigurati strategiju prema kojoj će prije svega postići smirivanje situacije na način da se postigne da se svi odvjetnički timovi počnu složno braniti, te da se prije svega sruši teza o "zločinačkom pothvatu", a u kojega je uključen i cijeli bivši državni vrh. Jedna od ključnih stvari je, smatra Đapić, i ta da se osigura izravan prijenos suđenja hrvatskim generalima na HRT-u, kada isto počne.

"Oni moraju na ovakav način prestati uveseljavati Haško tužiteljstvo i moraju prestati bacati u brigu na onaj dio hrvatske javnosti koja je osjetljiva na događaje u Haagu".

Đapić također smatra kako je hrvatska Vlada "uvijek išla linijom lakšeg otpora" kada je obrana Hrvatske i njezine časti u Domovinskom ratu bila u pitanju. "Hrvatski su generali izručeni bez prethodne pravne bitke, a koja se mogla organizirati. Uvijek su se stvari rješavale na način da se o tome ne raspravlja u Saboru, da takve rasprave budu što sterilnije, i tako dalje", kaže Đapić, ponovivši još jednom kako će Haag, ako se stvari nastave kretati u ovom smjeru, "završiti suđenjem Hrvatima, kao što je i počelo s Hrvatima", misleći pri tome na prvog hrvatskog generala koji je već osuđen u Haagu, Tihomira Blaškića.

Tijekom proteklog vikenda odvjetnici generala Gotovine objavili su, podsjećamo, kako će njegovu obranu temeljiti na tome da je on u vrijeme koje pokriva optužnica - prije, tijekom i nakon Oluje bio angažiran u vojnim operacijama u BiH, a da je odgovornost za sprečavanje zločina nakon akcije bila na civilnoj vlasti: MUP-u, Ministarstvu pravosuđa i vojnoj policiji.

Na to su reagirali i iz udruženja logoraša RS, pa je tako njihov predsjednik Branislav Dukić za Nezavisne novine izjavio kako je "obrana Ante Gotovine izabrala loš alibi  za svog klijenta, jer, tvrdnjom o njegovom boravku u Bosni za vrijeme i poslije akcije "Oluja", ponovo skreće pažnju na nekažnjene zločine Hrvatske vojske na području sjeverozapadne Bosne".

Gotovina je, tvrdi Dukić, bio odgovoran za područje Mrkonjić Grada gdje su se dogodili zločini nakon što je taj kraj pao pod kontrolu HV-a i Armije RBiH.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara