Đapić: Bolje da odustanemo od EU, nego od ribolovno-ekološke zone

ZA HRVATSKU bi bilo bolje da odustane od ulaska u Europsku uniju, nego da pristane na ucjene Italije i Slovenije i odustane od proglašenja ekološkoribolovne zone, ocijenio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, komentirajući Vladin prijedlog da se primjena režima ribolovnoekološke zone na Jadranu odgodi o daljnjega.

Đapić je, na koferenciji Kluba HSP-a u Saboru, ocijenio da se Vlada na takav korak odlučila pod pritiskom Slovenije i Italije.

"Pristajanje na ucjene naših susjeda, osim što je tragikomično, eklatantno je odricanje od vlastita suvereniteta, na što HSP nikad neće pristati", kazao je Đapić, dodajući da "ponekad možemo nešto progutati u interesu europskih integracija, ali zadiranje u državno pravo, to nikako ne".

Ustvrdio je da bi odustajanje od primjene ribolovno-ekološke zone značilo da se Hrvatska odriče svoga najvećeg prirodnog bogatstva - Jadranskog mora, što smatra nedopustivim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravaši smatraju da se radi o klasičnoj ucjeni, te da će hrvatska Vlada ako popusti već na prvim pregovorima napraviti nepopravljivu stratešku grešku, koja će otvoriti put sustavnim ustupcima Hrvatske. Zato, tvrdi Đapić, "upravo ekološko-ribolovna zona može biti razdjelnica hrvatske politike, nakon koje više ništa neće biti isto".

Tonči Tadić je izvijestio da su ga, nakon što je Vlada jučer sa zatvorene sjednice uputila Saboru odluku o odgodi, zvali "brojni ogorčeni ribari, sindikati i udruge pa čak i ideološki protivnici čudeći se i pitajući - Je li to o moguće?".

"Vjerujem da premijer Sanader zbog ovakve odluke ima i zavičajne frustracije kao čovjek s mora i frustracije kao premijer, ali moram ga podsjetiti na činjenicu da naši ribari godišnje love 20.000 tona ribe u Jadranu, a Talijani 200 milijuna tona", kazao je Slaven Letica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara