Đapić: HSP nezadovoljan Mesićevom regionalnom vanjskom politikom

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić danas je na konferenciji za novinare rekao da HSP nije zadovoljan vanjsko-političkim stanjem Hrvatske, a to znači niti radom predsjednika Republike Stjepana Mesića u dijelu u kojem je Mesić sukreator vanjske politike.

Kao povod za konferenciju za novinare Đapić je naveo nedavni intervju predsjednika Mesića Hrvatskom radiju u kojem je, naglasio je, "na sebi specifičan način i uvredljivo odreagirao na moju kritiku o reakciji hrvatske Vlade na izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da je 'Oluja zločin bez kazne'".

Mesića je kao "predsjednika Hrvatske, a ne predsjednika zapadnog Balkana" upitao što je učinio u brojnim protokolarnim kontaktima sa srbijanskim državnim vrhom vezanim za položaj hrvatske nacionalne manjine, po pitanju granica, u ispravljanju nepravde učinjene Hrvatima koji su doba Miloševićeve revolucije pometeni sa svih državnih službi u Srbiji.

Ustvrdio je da brojni protokolarni susreti koje je hrvatski državni vrh u posljednje vrijeme imao sa srbijanskim državnim vrhom nisu polučili rezultate, nego upravo obrnuto. Iz tih je brojnih sastanaka srbijanska strana izišla jača dok je hrvatska državna politika doživjela nekoliko neugodnih situacija i izišla prilično oslabljena i sa aferom oko Biljana Donjih i oko stava srbijanskog premijera Vojislava Koštunice oko Oluje, na što, ponovio je, hrvatski vrh nije pravodobno i kvalitetno reagirao. Ni sada nema jasnog odgovora što hrvatska politika kani učiniti, rekao je Đapić i dodao da bi po mišljenju HSP-a to trebala biti crta razdjelnica, ispod koje hrvatska politika ne smije ići.

Dok se ne raščiste stavovi srbijanskih političara o agresiji na Hrvatsku i žrtvama te agresije, upitno je kako se mogu riješavati ostala pitanja, ustvrdio je Đapić.

Rekao je da hrvatska vanjska politka nije reagirala kvalitetno ni oko pojava video kaseta oko navodnih i možda i realnih zločina koje je počinila Armija BiH u vrijeme Oluje, i eventualno, kako se govori, i na prostorima hrvatskog teritorija. "Mi smo za to da se svaki zločin posebno ispita, ali isto tako da pravodobno reagira hrvatska politika da je u toj priči involvirana uglavnom Armija BiH, a ne hrvatska vojska, i ono što je najvažnije, da sve to ne može umanjiti karakter i sadržaj Oluje kao legitimne vojno-redarstvene operacije. To je ključno pitanje koje treba odgovor. U posljednje vrijeme srbijanska je diplomacija u ofenzivi upravo zato što se od početka normalizacije odnosa sa Beogradom nije jasno razgraničilo i postavilo pitanje tko je odgovoran za sukobe na prostorima bivše države, odnosno tko je odgovoran za rat u Hrvatskoj i BiH. Relativiziranjem postojeće situacije dolazimo u priču u kojoj se danas nalazimo, koja nije dobra i u kojoj se predsjednik Republike umjesto da jasno odgovori na vrlo jasna i konkretna pitanja s argumentima poslužuje doskočicama i pošalicama što može biti zabavno za dio populacije, ali zasigurno ne zadovoljava HSP", zaključio je Đapić.

Ustvrdio je da i položaj hrvatskog naroda u BiH nikad nije bio teži i složeniji, a da "predsjednik Mesić nema politike prema BiH". Hrvatska vanjska politika nema pravog odgovora ni na provokacije slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji već sustavno ponavlja da Hrvatska neće moći ući u Europsku uniju bez potpore Slovenije, a to uvjetuje velikim kompromisom i ustupkom vezanim za Piranski zaljev.

Đapić je Mesiću uputio i pitanje dokle su došli i gdje su zapeli pregovori s EU, te kakvi su odnosi sa SAD-om, za koje HSP smatra da mogu biti puno bolji i kvalitetniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara