Đapić: Mesićeva je izjava tragična i vrlo loša

Đapić: Mesićeva je izjava tragična i vrlo loša
PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić danas je tragičnom i vrlo lošom nazvao izjavu predsjednika države Stjepana Mesića da Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom, te ju oštro osudio.

To je tragična izjava, ali vrlo opasna za percepciju onoga što se događalo početkom 90-ih godina, ocijenio je Đapić na konferenciji za novinare s koje su pravaši zatražili osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo sve činjenice oko postupanja s transkriptima iz Ureda predsjednika Tuđmana.

Upitan je li Mesićeva izjava bila stvar trenutka, ili je pak riječ o njegovu stavu, Đapić kaže da pretpostavlja da se radi o stavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretpostavljam da je to bio Mesićev stav, kao što je njegov stav bio i prije 14 godina kada je izjavio da Srbi kad budu odlazili iz Hrvatske, mogu na opancima odnijeti blato koje su i donijeli kad su dolazili u Hrvatsku, rekao je predsjednik HSP-a.

Đapić priznaje pravo na promjenu stavova, te kaže kako je očito da je to učinio i Mesić u odnosu na vrijeme kada je bio u konvoju Libertas koji je probio četničku blokadu Dubrovnika.

Istražno povjerenstvo, za čije se osnivanje zauzimaju HSP-ovci, uz ostalo bi trebalo utvrditi zašto gradivo iz Ureda Predsjednika nije pohranjeno u Državni arhiv, kako je posebnom odlukom propisala Vlada još u siječnju 2001., tko je omogućio da transkripti završe u medijima, prije nego je s njih skinuta oznaka tajnosti, jesu li transkripti na legalan način dostavljani Haagu itd.

Svoj zahtjev, poduprt potpisima 16 zastupnika, HSP-ovci su uputili u proceduru i očekuju da se o njemu raspravi na 11. sjednici Hrvatskog sabora koja počinje sutra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara