Đapić protuzakonito legalizirao kuću na Viru

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić ishodio je lokacijsku dozvolu za svoju bespravnu vikendicu na Viru zahvaljujući uvjetima za provođenje legalizacije iz općinskoga prostornog plana. Njegove sreće nije bio odvjetnik Miroslav Pliše za čiji je luksuzni objekt u Istri izdan nalog za rušenje.

Da je Đapić legalizirao bespravno sagrađeni objekt potvrdila je predstojnica Ureda državne uprave u Zadru Draga Petričić. Saborski zastupnik i osječki gradonačelnik je 7. svibnja 2004. godine dobio izvod iz Općinskog plana za lokacijsku dozvolu, dok je u srpnju ove godine od Ureda zatražio i građevinsku dozvolu koja mu još nije izdana.

Đapić je dobio lokacijsku dozvolu mimo zakona na temelju uvjeta za provođenje legalizacije iz općinskog prostornog plana koje je Središnji državni ured za upravu ocijenio protivnima Ustavu RH i Zakonu o prostornom uređenju, piše Slobodna Dalmacija.

Na isti ili sličan način, lokacijsku dozvolu je do 30. srpnja 2004. dobilo ukupno 650 bespravno sagrađenih objekata na području Nina i Sukošan, zahvaljujući protuzakonitim odredbama koje su ugrađene u prostorne planove navedenih općina. Od toga se čak 350 građevina nalazi na Viru, a 300 ih je na području Nina i Sukošana.

Sporne odredbe za provođenje legalizacije sadrži članak 28. za Općinu Vir i članak 33. za Općinu Sukošan, a propisuju da se bespravno izgrađeni objekti, koji se nalaze unutar građevinskog područja, a koji odstupaju od uvjeta određenih Planom, mogu legalizirati u roku od dvije godine od donošenja plana, na osnovi zračne snimke zatečenog stanja iz travnja 2003. godine.

Mogućnost protuzakonite legalizacije nisu iskoristili potpredsjednik Sabora Darko Milinović koji još uvijek čeka lokacijsku dozvolu na ime svog oca, a bivši ministar obrane Pavao Miljavac i bivši SDP-ovac Zdravko Tomac zahtjeve za izdavanje lokacijske dozvole nisu ni podnijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O bespravnoj gradnji u današnjem broju piše i Glas istre. Prema informacijama tog lista, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koncem prošlog mjeseca donijelo je tri naloga za rušenje bespravno sagrađenih objekata Stancija Meneghetti u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Miroslava Pliše i njegove supruge Romane Kajfeš. Inače, Pliše zastupa bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula u sudskim sporovima s novinarima.

Stancija Meneghetti u blizini Bala propagira se kao luksuzni turistički objekt na 120 tisuća četvornih metara površine.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević potvrdila je da je utvrđeno građevinsko bezakonje poznatog hrvatskog odvjetnika i njegove tvrtke Stancija Meneghetti d.o.o, te da su donijeta tri rješenja o uklanjanju objekta.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Rovinju vidljivo je i da je Plišo svoje nekretnine kraj Bala opteretio s nekoliko kredita ukupno vrijednih preko milijun eura. Kredite su odobrile Privredna banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska poštanska banka.

Zbog ogromne hipotekarne opterećenosti banke se doslovce naguravaju za pravo prvenstva u naplati svojih potraživanja. Zbog spora koji traje ni Pilšo ni banke trenutno ne mogu raspolagati objektom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara