Đapić želi postati novi osječki župan

Đapić želi postati novi osječki župan

NA IZBORIMA na kojima će se 18. siječnja birati vijećnici za županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije listu HSP-a predvodit će predsjednik stranke Anto Đapić. Prvi pravaš želi biti osječki župan, pa je već svoje prebivalište prijavio u Osijeku.

Podsjetimo, nakon ostavki vijećnika HDZ-a, HSP-a i HSLS-a u travnju 2003. godine županijsku skupštinu Račanova vlada raspustila je u studenom prošle godine.

Zanimljivo je da listu HSP-a predvodi predsjednik stranke Anto Đapić, a ne neko od lokalnih HSP-ovaca.

Predsjednik osječkog HSP-a Gordan Matković za "Slobodnu Dalmaciju" izjavio je kako se nada da će njegova stranka dobiti deset mandata u županijskoj skupštini, što bi, kako je rekao, opravdalo HSP-ovo sudjelovanje u "rušenju" prošle skupštine, ali i osiguralo važnu ulogu stranke u novoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijskom izbornom povjerenstvu je pristiglo 16 stranačkih i koalicijskih lista. Procjenjuje se da će se najveća borba voditi između HDZ-a i koalicijske liste na kojoj su SDP, HNS, Libra i SBHS. HDZ-ovu listu predvodi Branimir Glavaš , a na listi se nalaze i drugi HDZ-ovi zastupnici iz Slavonije. Glavaš očekuje da će HDZ na ovim izborima dobiti otprilike onoliko glasova koliko je dobio na parlamentarnim izborima.

Koalicijsku listu SDP-a, HNS-a, Libre i SBHS-a predvodi osječki SDP-ovac Miroslav Pavlinić. Javnosti malo poznati Pavlinić očekuje pobjedu, temeljeći je na razmišljanju da će birači, za razliku od izbora za parlament kada se birala stranka, na županijskoj razini dati glas novim ljudima.

Listu Liberalne stranke predvodit će osječki gradonačelnik i saborski zastupnik Zlatko Kramarić. Kramarić smatra da vrije održavanje izbora ne ide u prilog građanskim strankama niti izborni zakon za koji kaže da ga treba hitno mijenjati. Smatra da bi 10 posto glasova bio zadovoljavajući rezultat za LS.

Od parlamentarnih stranaka liste su još predali HSS, DC i HSLS, a na izbore izlaze i SDSS, HB, Zeleni Hrvatske, Treći hrvatski blok Vladimira Bebića, Nezavisna županijska lista, Stranka hrvatske ravnice i koalicija HKDU-a, HPS-a i HČSP-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara