Đapić u pismu Grafiniju: Nanijeli ste nam štetu i nepravdu

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapić uputio je u utorak javno pismo talijanskom veleposlaniku u Zagrebu Alessandru Grafiniju u kojem ističe da je "njegova poruka javnosti", objavljena u Jutarnjem listu 29. studenoga, nanijela štetu i nepravdu HSPu i njegovim biračima.

Grafini je, naime, u ime europskih veleposlanika akreditiranih u Zagrebu tada poručio da bi ulazak HSP-a u novu Vladu ugrozio put Hrvatske u EU.

Đapić u svome novom pismu podsjeća talijanskog velposlanika da mu je još 1. prosinca odgovorio na njegove primjedbe i pokazao da je HSP "doista europski orijentirana stranka: po europskoj inspiraciji, poticajima i doktrinarnim korijenima, ali i po sadašnjoj ideologiji, političkom programu, unutarnjem ustroju, saborskom i javnom djelovanju".

U tom pismu na koje mi nije odgovoreno, navodi ponovno Đapić, "argumentirano sam osporio tri razloga koja ste u poruci hrvatskoj javnosti naveli kao jedine razloge zbog kojih bi sudjelovanje naše stranke u Vladi RH navodno ugrozilo put naše zemlje prema Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Đapić u pismu objavljenom u utorak, uz podsjećanje da onakav način javnog komuniciranja europskih veleposlanika nije u skladu s dobrim europskim i svjetskim diplomatskim običajima, uz veliko žaljenje poručuje Grafiniju da je njegova "poruka hrvatskoj javnosti nanijela veliku štetu Hrvatskoj stranci prava".

"Ta nas je poruka", nastavlja Đapić, "još više povrijedila jer je velikom broju naših birača donijela osjećaj poniženosti i nepravde, jer su za našu stranku glasovali zbog toga što je istodobno smatraju i hrvatskom i europskom: radinom, poštenom, domoljubnom, demokratskom i snošljivom".

U nastavku novog pisma Đapić naglašava da je o tom problemu, tijekom konzultacija za sastav nove Vlade, razgovarao i s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. "Izaslanstvo Hrvatske stranke prava tom je prigodom predsjedniku Republike postavilo dva pitanja - smatra li on da postoje bilo kakvi, formalni ili suštinski razlozi, zbog kojih HSP ne može sudjelovati u izvršnoj vlasti RH i smatra li postupak njegove ekscelencije Alessandra Grafinija i njegovih europskih kolega opravdanim ili nedopustivim miješanjem u unutarnje poslove naše zemlje?"

"Ekscelencijo, s velikim zadovoljstvom želim Vas i Vaše kolege izvijestiti o sadržaju izravnih i nedvosmislenih odgovora našeg Predsjednika: (1) predsjednik RH smatra da ne postoje bilo kakvi razlozi zbog kojih HSP ne bi mogao i ne bi trebao sudjelovati u izvršnoj vlasti i (2) on Vašu poruku hrvatskoj javnosti smatra sasvim neuobičajenim diplomatskim činom i sasvim neprihvatljivim miješanjem u hrvatske unutarnje odnose i poslove", naglašava se u pismu.

Đapić na kraju izražava želju da talijanski veleposlanik u "svojoj drugoj poruci hrvatskoj javnosti pronađe makar i najmanji znak žaljenja ili isprike za nepravdu i štetu koja je nanesena HSP-u i njegovim biračima u prvoj, diplomatski neuobičajenoj i činjenično neutemeljenoj, poruci".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara