Đapićevo objavljivanje imena svjedoka šteti hrvatskom pravosuđu

OBJAVLJIVANJE imena potencijalnih svjedoka zločina počinjenog nad srpskim civilima u Osijeku 1991. nemoralan je i kažnjiv postupak Ante Đapića, koji šteti hrvatskom pravosuđu, ustvrdio je danas Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP).

Konferenciju za novinare o tome danas su paralelno održale nevladine organizacije GOLJP, Documenta i Hrvatski helsinški odbor (HHO) u Zagrebu te Centar za mir i ljudska prava u Osijeku.

Pusić je podsjetio da je osječki gradonačelnik i saborski zastupnik Ante Đapić prije mjesec dana iz istražnog zahtjeva Državnog odvjetništva pročitao imena devetnaest svjedoka, što je prenijelo više novina i radio-emisija te Slavonska televizija, a kasnije se opravdavao da je time "raskrinkao lažnog svjedoka".

Tim njegovim postupkom i nereagiranjem državnih institucija poljuljan je kredibilitet Hrvatske i teško da će Haag poduprijeti hrvatsko pravosuđe koje ne zaštićuje svjedoke, naglasio je Pusić, dodavši da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju već upozorio ministricu pravosuđa na taj incident.

Iduća godina pokazat će je li hrvatsko pravosuđe u stanju štititi svjedoke i koliko će se ljudi usuditi svjedočiti nakon te izjave, ocijenila je Vesna Teršelić, voditeljica Documente.

Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, rekao je da ima informaciju da Državno odvjetništvo neće reagirati jer "komad papira s kojeg je Đapić pročitao imena nije imao oznaku državne tajne", a i Đapić kao saborski zastupnik ima imunitet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći je problem što se šalje poruka da je otvorena sezona lova na svjedoke, istaknuo je Puhovski.

Na konferenciji u Osijeku osječko Županijsko državno odvjetništvo pozvano je da "poduzme odgovarajuće korake", jer je riječ o kaznenom djelu kojim se ometa istraga i zastrašuju svjedoci.

"Nereagiranje osječkog Županijskog državnog odvjetništva na svako pa i ovo ometanje istrage, ozbiljan je razlog za delegiranje istrage drugom sudu", naglasili su predstavnici Centra za mir.

Na novinarski upit jesu li spomenute osobe već ispitane kao svjedoci te ako jesu može li se onda govoriti o potencijalnim svjedocima, predsjednica Centra za mir Katarina Kruhonja rekla je da ne zna jesu li te osobe tijekom istrage dale svoj iskaz, ali ako su to i učinili to isto trebaju posvjedočiti i na sudu.

"Od 16 procesa za ratne zločine u Hrvatskoj pratili smo 13 i često se dogodi da svjedoci, koji žive u Hrvatskoj, mijenjaju iskaz, i ne govore ono što su rekli u istrazi, jer imaju strah", ustvrdila je Kruhonja.

Voditelj osječkog centra HHO-a Jaroslav Pecnik kazao je kako je "peglanje HSP-ova imidža, koje je Anto Đapić pokrenuo na razini Hrvatske, ovdje pokazalo velike nedostatke i pitanje je koliko je to ozbiljno, a koliko samo za promidžbene svrhe".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara