Djed je stvorio svijet, otac upravljao vremenskim prilikama, a što može Veliki nasljednik?

Foto: AFP

DAVNE 1956. godine pokojni predsjednik SSSR-a Nikita Hruščov na zatvorenoj sjednici 20. kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza prvi put je upotrijebio sintagmu "kult ličnosti" kako bi opisao vladavinu Josifa Visarionoviča Staljina koji je čitav politički, ekonomski i društveni sustav pokušao utjeloviti u vlastitom liku i djelu.

Nije, naravno, Hruščov bio prvi koji je opisao fenomen karizmatske moći, jer su puno prije njega o tome pisali Max Webber i Karl Marx, kao što ni Staljin bio ni prvi ni zadnji čije je ime u modernoj povijesti postalo veće od života. Od pradavnih carstava do totalitarnih režima 20. stoljeća, povijest je uvijek obilovala ljudima koji su postajali sinonimi za društvo i čija moć nije smjela biti dovedena u pitanje. Danas svijet, međutim, ima sve manje razumijevanja za takve fenomene, pa kult ličnosti polako postaje atavizam povijesti.

Loša godina za velike vođe


Ova godina bila je posebno gruba prema "velikim ličnostima". Prvo je pokleknuo Mubarak, iako se u njegovom slučaju baš i ne može govoriti o klasičnom kultu ličnosti jer je on više bio birokrat koji je vladao po principu "Podijeli i vladaj" nego "Država, to sam ja!". S druge strane, "Brat vođa" Moamar Gadafi definitivno je uspio utjeloviti kult ličnosti, a sudbina koju je doživio dobro je poznata.

Sudbine Mubaraka i Gadafija zapravo su samo potvrda povijesnog obrasca prema kojem se može izvući teza da što su kult ličnosti, ljubljenost i nedodirljivost vođe u zemlji bili veći, to će ih povijest te zemlje pamtiti kao veće zlotvore. Obrazac je isti od Hitlera, Staljina i  Mussolinija, preko Ceausescua i Hoxhe, do Sadama Husseina i Gadafija - što te više vole jer te se boje, to te više mrze jednom kad te se ne moraju više bojati.

Međutim, jedna je obitelj uspješno odvukla pojam kulta ličnosti u dimenzije u kojima čak ni gorepomenuti nisu razmišljali. Riječ je, naravno, o sjevernokorejskoj dinastiji Kim. Ključna je riječ dinastija, jer ona automatski nadvladava sve prepreke s kojima su se susretali pali totalitarni režimi 20. stoljeća. Režim Velikog vođe Kim Il-sunga nije se urušio njegovom smrću, jer je palicu spremno prihvatio Voljeni vođa Kim Jong-il. Danas je, eto, i on otišao, a kormilo preuzima Veliki nasljednik Kim Jong-un.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki izazov pred Kim Jong-unom

Na papiru se čini kako Mladi general, jedan od titula koje su mu već prišili, ne bi trebao imat težak zadatak nastaviti s politikom svojih predaka, jer je naslijedio dobro uhodani propagandni aparat koji je dosad besprijekorno funkcionirao. Doduše, trebat će se potruditi smisliti neku posebnu sposobnost koja će krasiti Velikog nasljednika, a koja će mu osigurati barem približan autoritet kojeg su imali njegovi djed i otac. Stanovnike Sjeverne Koreje, naime, uče kako je Kim Il-sung stvorio svijet. Danas preminuli Kim Jong-il bio je nešto manje moćan, ali je svojim mislima mogao kontrolirati vremenske prilike, priča se među Korejcima. Pred Jong-unom je veliki izazov.

Šalu na stranu, ali pred njim zaista jest veliki izazov, jer mnogi analitičari smatraju kako ovaj 27-godišnjak još nije spreman za upravljanje složenim sjevernokorejskim državnim aparatom. Kao najveći izvor potencijalnih problema za Kim Jong-una ističe se vrh vojne garniture, koji ja čak i u posljednjim godinama Jong-ilove vladavine na svoju ruku donosio neke važne odluke. U kolikoj mjeri će se vojni aparat biti spreman podvrgnuti volji još uvijek "zelenog" Kim Jong-una veliko je pitanje, pogotovo ukoliko se ovaj odluči biti "progresivan" i uvesti neke reforme.

Mladi general navodno nije baš najbistriji

O Kim Jong-unu se ne zna puno, osim da se školovao u Švicarskoj. Međutim, unatoč kvalitetnom obrazovanju, šuška se da baš i nije najbistriji. Stoga se nagađa kako bi Jong-un, barem zasad, ulogu Velikog nasljednika mogao igrati samo za potrebe javnosti, dok će zemljom uistinu upravljati vojska i njegov moćni stric Jang Sung Taek, zet pokojnog Kim Jong-ila.

Hoće li s vremenom Jong-un ipak uspjeti izgraditi kult ličnosti poput oca i djeda, ili će se njihova dinastija ipak raspasti, ovisit će o mnogim faktorima. U međuvremenu će titulu najljubljenijeg vođe na svijetu nositi Fidel Castro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara