Djevojčici zabranili ući u Lego igraonicu u Arena centru jer je igraonica za - dečke

Djevojčici zabranili ući u Lego igraonicu u Arena centru jer je igraonica za - dečke

Foto: Facebook/Lego Store Hrvatska

JEDAN tata ostao je neugodno iznenađen kad je ovog vikenda htio odvesti kćer u igraonicu Lego Star Wars pokraj Lego storea u Arena centru.

"Danas sam doživio kod Vas nevjerojatnu stvar za koju još uvijek ne mogu povjerovati da se to desilo i može desiti u današnje vrijeme. Gore na katu pokraj trgovine bila je igraonica Lego Star Wars i u nju sam htio pustiti kćer da se poigra 10-ak minuta. Na samom ulazu hostesa joj nije dozvolila ulazak, već nas uputila u prizemlje na Lego Friends - razlog je to što je ona DJEVOJČICA i djevojčice gore ne mogu ući već samo dečki. Star Wars je samo za dečke, a cure mogu na Lego Friends igraonicu. Prestrašno. Svaka čast #Lego", stoji u postu kojeg je razočarani tata napisao na službenom Facebook profilu Lego storea.

Vlasnik nedostupan za komentar

Pokušali smo doći do objašnjenja za ovakav nevjerojatan čin, međutim na telefon nam se javila  djelatnica Lego trgovine i rekla da nije kompetentna za davanje izjava te nas uputila na vlasnika za kojeg je rekla da ga tek sutra možemo dobiti jer je u inozemstvu.

Ovakav čin izazvao je popriličnu lavinu negativnih reakcija na njihovom Facebook profilu gdje ih građani prozivaju za ovakav diskriminirajući potez.

"Molimo vas da jasno naznačite djeca kojeg spola su dobrodošla, kako bi roditelji spriječili dječja razočaranja kada im se zbog krivog spola zabrani ulaz", stoji u komentaru Udruge RODA.

"Ovo je nevjerojatno u 2015."

Članica RODA-e Daniela Drandić za Index je prokomentirala kako je u najmanju ruku sramotno da u Lego store-u uopće rade podjela na bilo kakvoj bazi.

"Kad smo čuli za ovaj slučaj ostali smo bez riječi. Sjećam se kad su 70-ih legići krenuli onda su bili za sve. Generacije su stasale uz te inače kvalitetne igračke, ali strašno ja da sad rade razliku između djece. Nevjerojatno je da se tako nešto uopće događa u 2015. godini", kratko je rekla Drandić.

Ljuti posjetitelji zahtijevali su od Lego storea objašnjenje, no nisu ga dobili, barem ne za vrijeme pisanja ovog teksta.

"Smatram da ste dužni odgovoriti na pitanje o Star Wars igraonici! Mene zanima da li je slaganje samo za dječake tj. da li je doista istina da i u svijetu igre i igračaka pravite rodnu diskriminaciju!?", samo su neki od komentara.

Hrvatska Udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova: Star Wars je za oba spola

Hrvatska Udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova istaknula je pak kako se ponosi činjenicom da u svom članstvu ima i djevojke i dečke pa ih je kažu, silno rastužila i neugodno iznenadila možebitna diskriminacija koju je zbog spola doživjela djevojčica koja se htjela igrati na Star Wars tematskoj igraonici u dućanu u Arena centru u Zagrebu, a koju je opisao njen otac.

"U udruzi želimo poručiti, bez obzira na sporni događaj, kako je naš stav da je Star Wars za sve spolove. Djevojčice mogu biti koji god lik iz franšize žele, a definitivno se mogu igrati sa svim igračkama Zvjezdanih ratova, primjerenim za uzrast. Dječaci također.

Djeca bi trebala biti slobodna razvijati maštu i kreativnost neopterećena spolom i drugim predmetima diskriminacije, jer koliko znamo, još uvijek za igranje i upravljanje igračkama nije potrebno imati određena primarna spolna obilježja.

Pozivamo gospodina Dejana Božića da ako želi upiše svoju kćer u našu udrugu te da nam se svakako javi kako bismo joj poklonili Star Wars igračku - govoreći Yoda, u nadi kako će njezina ljubav prema Zvjezdanim ratovima i dalje rasti i kako će nastaviti širiti svoju maštu i kreativnost neopterećena svojim spolom ili bilo kojim drugim obilježjem u potpunosti nevažnim za razvoj djeteta.

Za dar smo izabrali Yodu, Jedi mastera koji je malen rastom, ali jedan od najjačih Jedija i koji i sam tako ruši predrasude i možebitne diskriminacije na temelju izgleda. Nadamo kako će mali Star Wars dar pomoći da joj ova divna saga ostane ipak u dobrom sjećanju", stoji u pozivu Udruge.

Djelatnica Arena centra: Uvrijeđeni otac zaboravio ispričati drugu stranu

S druge strane jedna od zaposlenica u Arena centru na Facebooku je komentirala cijeli slučaj ističući kako je "uvrijeđeni otac očito zaboravio ispričati drugu stranu priče gdje ga je zaposlenica zbog nedostatka fizičkog prostora u igraonici zamolila da se s dvije djevojčice preseli u jednu od dvije preostale Legove igraonice ili da malo prošeće te se vrati za pet minuta samo da se malo isprazni zbog nakrcanog kapaciteta prostorčića.

Što je čovjek rekao? Da se djeca žele poigrati deset minuta prije odlaska u kino. Dakle, ne sat vremena niti pola sata, nego deset minuta. To nije ni akademska četvrt. Na vlastite oči sam vidjela djevojčice u igraonici pri čemu vjerujete riječima lažljivca.

Idući put provjerite što čitate", napisala je djelatnica Arena centra.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara