Đinđić: Nije bilo dogovora sa specijalcima o svrgavanju Miloševića

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić demantirao je tvrdnje da je s Jedinicom za specijalne operacije, tzv. Crvenim beretkama, sklopljen dogovor da 5. listopada 2000. godine pomognu u svrgavanju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića s vlasti, a da u zamjenu dobiju ´neko pravo iznad zakona´.

´Ovo je prilika da pokažemo kako nitko ne štiti ljude izvan zakona koji se naoružani šetaju gradom, okruženi svojim osiguranjem. Nitko nema zasluge i nitko nije zaštićen. Ne postoji nekakav ´petooktobarski ugovor´ koji će nekog amnestirati od bilo čega´, kazao je Đinđić frankfurtskim ´Vijestima´, listu na srpskom jeziku, a prenosi Beta, naglasivši da MUP Srbije intenzivno radi na razbijanju organiziranog kriminala u Srbiji.

Glasine o ´ugovoru´ s tzv. Crvenim beretkama pojavile su se odmah po prevratu 2000. godine, a podgrijane su nedavnim oglašavanjem u javnosti kontroverznog biznismena Ljubiše Buhe Čumeta, koji je za niz neriješenih ubojstava (Slavko Ćuruvija, nestanak Ivana Stambolića itd.) i otmica optužio bivšeg zapovjednika tzv. Crvenih beretki Milorada Lukovića Legiju i njemu bliske ljude, dok je supruga Ljubiše Buhe Ljiljana optužila svog supruga za brojna kaznena djela i za promet drogom. Posljednji incident, navodni pokušaj atentata na Đinđića kamionom kojega je vozio pripadnik ´surčinskog klana´ (kojem navodno pripada i Ljubiša Buha) Dejan Milenković Bagzi, koji je pušten iz pritvora i prijavljen tek zbog krivotvorenja isprava i oduzimanja tuđeg vozila, ponovo je u žižu stavio pitanje imaju li kriminalci, pa i pripadnici tzv. Crvenih beretki, zaštitu vrha države.

Srbijanski premijer, koji je u petak, nakon incidenta, novinarima u Banjoj Luci kazao da je vozač kamiona bio ´ili pijan ili nije znao voziti´, u međuvremenu je izjavio da ga ´frapira sličnost tog događaja sa scenarijem slučaja Ibarske magistrale´, kad su u atentatu ´kamionom-ubojicom´ 1999. poginula četvorica visokih dužnosnika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, te dodao da ´ovaj slučaj svjedoči o totalnoj panici u kojoj se u Srbiji našao taj kriminalni krug, što vlastima daje šansu da raščisti s njim´.

´Ispostavilo se da vozač nije bio pijan i da zna voziti. Da ima debeo dosje kriminalnih aktivnosti, da je osumnjičen za teška kaznena djela za koje, istina, nema mnogo dokaza, i da u gradu važi za jednog od glavnih ljudi na toj kriminogenoj sceni, da taj kamion nema nikakve papire, da je 30 godina star, što nije atraktivno vozilo za taj tip ljudi´, kazao je Đinđić frankfurtskim ´Vijestima´, dodajući da je vozač pokušao bijeg nakon incidenta, te da ima još nekih indicija, koje ne može objelodaniti ´u interesu istrage´.

Vinovnik navodnog pokušaja atentata Dejan Milenković u ponedjeljak je, odlukom izvanraspravnog vijeća Četvrtog općinskog suda, pušten na slobodu s obrazloženjem da je trgovački putnik i da mora izdržavati obitelj, nakon čega je srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić Radiju B92 izjavio da je nužno provesti lustraciju u cijelom srbijanskom pravosuđu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara