Đukanović: I nakon referenduma moguć savez sa Srbijom

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak da smatra kako Crna Gora, nakon referenduma na kojem bi bila izglasana neovisnost, može razgovarati sa Srbijom o nekom obliku savezništva.

Crnogorski premijer je rekao Radiju Crne Gore da je "nepopravljivi integralist" i da Crna Gora, nakon što neovisnošću preuzme odgovornost za svoju europsku budućnost, treba s drugima u regiji demonstrirati europski integralistički kapacitet. To će raditi "time što će se otvarati prema drugim državama u regiji, stvarati zone slobodne trgovine i druge političke komunikacije koje će regiju na takav način legitimirati pred međunarodnom zajednicom", rekao je Đukanović.

Premijer je potvrdio da odlaganja referenduma neće biti, jer prema predviđenim aktivnostima Crnu Goru u svibnju iduće godine čekaju redovni lokalni, a u rujnu ili početkom listopada parlamentarni izbori.

On je istaknuo da će službena Podgorica prihvatiti samo one preporuke Venecijanske komisije o uvjetima za organiziranje referenduma koje bude poznavala europska demokratska praksa, a ne novokreirana rješenja.

Crna Gora može i samostalno sklopiti sporazum s NATO-om

Ako parlament Državne zajednice Srbije i Crne Gore ne prihvati sporazum s NATOom, crnogorska Socijaldemokratska partija (SDP) će inicirati da Crna Gora samostalno potpiše bilateralni sporazum sa Savezom, najavljeno je u utorak iz te stranke, koja s Demokratskom partijom socijalista (DPS) čini vladajuću koaliciju u Crnoj Gori.

Dužnosnik SDP-a Borislav Banović ocijenio je da postoje širi politički razlozi da Skupština Državne zajednice prihvati sporazum koji podrazumijeva transport NATO trupa kroz Srbiju i Crnu Goru.

"Ukoliko ne prihvati sporazum, Crna Gora može ući u neki poseban bilateralni sporazum s NATO-om u okviru svojih nadležnosti, a koje se ne odnose na vojna već na pitanja transporta, prometa, telekomunikacija i drugih", kazao je Banović.

Banović je ocijenio da za usvajanje sporazuma postoje opravdani razlozi u konkretnim situacijama i naveo da u regiji postoji još potencijalno nestabilnih područja.

"Zbog toga je važno omogućiti i stvoriti uvjete mirovnim snagama da u slučaju potrebe mogu intervenirati", kazao je Banović.

U Skupštini Državne zajednice sredinom tjedna trebala bi se otvoriti rasprava o tome da li će Srbija i Crna Gora potpisati sporazum s NATO-om odnosno dopustiti zračnim snagama Saveza prelet preko teritorija državne zajednice. Razgovori o tome između dviju strana već su obavljeni te je ostalo Skupštini da dogovoreno i verificira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara