Đukić najavio tužbu Međunarodnom sudu i organizacijama

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić optužio je danas hrvatsku Vladu da laže međunarodnu zajednicu u vezi s povratkom Srba i povratom njihove imovine te je najavio da će uputiti pisma OESSu, Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, svim međunarodnim institucijama u Hrvatskoj i svim veleposlanstvima.

"Vlada ništa nije učinila za Srbe u Hrvatskoj, nije ispunila obećanja povratka, povrata privatne imovine, obnove i pružanja alternativnog smještaja za izgubljena stanarska prava te doslovno laže međunarodnu zajednicu", rekao je Đukić.

"Ovo je zaista zloća koja se više ne smije tolerirati i istina o Srbima mora u svijet," poručio je Đukić na konferenciji za novinare.

Rekao je da je SNS nezadovoljan procesom povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku, povratom imovine, obnovom kuća te procesuiranjem ratnih zločina koje su počinili Srbi i Hrvati.

"Srbi se vraćaju u Srbiju jer su očekivali da će s djecom ipak do 15. rujna dobiti svoju kuću, a ne da ju nisu dobili, već nema teorije za to i nitko ne zna kada će ju dobiti", rekao je Đukić.

Najveća tragedija je, rekao je Đukić, što dobar dio tih kuća ne napuštaju Hrvati koji imaju kuće u Hrvatskoj, kao ni Hrvati kojima je Hrvatska napravila kuće u Kaknju i drugim dijelovima BiH, a vode se kao oni kojima je država obvezna osigurati privremeni smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Složio se da su Srbi dobrovoljno napuštali Hrvatsku, ali je upitao zašto je poslije toga izvršeno etničko naseljavanje srpskih posjeda i to ne samo Hrvatima iz BiH, već i Hrvatima iz Hrvatske i dijaspore.

"Politika je čvrsto određena ne vratiti posjed, a povrat privatne imovine je zabetoniran", ustvrdio je Đukić. Rekao je da je pomoćnik ministra obnove Lovre Pejković zadužen da se ne vrati gotovo ni jedan objekt vlasnicima.

Ustvrdio je i da su Srbi diskriminirani prilikom obnove kuća.

Upitan da komentira podatak koji je iznio ministar obnove Radimir Čačić o povratku u Hrvatsku 117.000 građana srpske nacionalnosti, Đukić je rekao da je to laž. Vratilo se maksimalno 45.000 Srba, od toga pod novom vlašću (od 2000.) 17.000, rekao je. Što se tiče brojke od 117.000 srpskih povratnika, riječ je o broju Srba koji su samo uzeli hrvatske dokumente, a ne o povratnicima, rekao je Đukić.

Đukić je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem i postupcima pojedinih svećenika Rimokatoličke crkve koji, kako je rekao, ometaju proces povrata imovine, tolerancije i suživota. Za primjer je naveo da u Udbini svećenik organizira potpisivanje peticije protiv povrata kuća građanima srpske nacionalnosti, te služi misu u privatnoj srpskoj kući koju neće napustiti. I u Donjem Lapcu svećenik služi misu u osnovnoj školi.

Đukić je osudio oskvrnuće spomenika Blage Zadre u Vukovaru, ali je upitao što je s oskvrnućem spomenika antifašizmu.

Zauzeo i za procesuiranje ideologa zločina u Hrvatskoj, navodeći imena Stanimirovića i Džakule.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara