Dno oceana - najmanje istraženo područje na Zemlji

DNO oceana krajnja je granica koju se mora istražiti, koja skriva golem potencijal i manje je posjećena od Mjeseca, pokazalo je izvješće Američke nacionalne agencije u kojemu se poziva na pokretanje programa vrijednog sto milijuna dolara na godinu.

"Dno oceana najmanje je istraženo područje na Zemlji, jer postojeće podmornice, s ljudskom posadom, ili automatizirane, ne mogu doprijeti do najdubljih dijelova mora", kazala je Shirley Pomponi, dopredsjednica odbora koji je, po nalogu američkog Kongresa, trebao sastaviti izvješće o znanstvenom potencijalu najvećih morskih dubina.

U izvješću istraživačkog vijeća nacionalnih akademija koje ima ulogu savjetnika na polju znanosti, ističe se potreba za pokretanjem multidisciplinarnog projekta za istraživanje oceana koji će "ubrzati otkrića novih vrsta, ekosustava, izvora energije, značajki morskih dubina i farmaceutskih proizvoda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To bi pridonijelo boljem razumijevanju uloge oceana u klimatskim promjenama", kažu autori.

"Velika područja oceana još su neistražena. Dok je desetak ljudi šetalo po Mjesecu, samo su dvojica boravila u najvećim oceanskim dubinama, i to samo pola sata svaki put", ističu dalje, izlažući opširnije mogućnosti tog istraživanja u otkriću novih izvora energije.

U izvješću se preporučuje da se organizacija istraživanja povjeri jednoj od nevladinih organizacija koje su kreativnije i jeftinije, koja bi se mogla financirati iz nekoliko američkih javnih fondova, kao i iz inozemstva.

Autori istraživanja ocjenjuju da će za istraživanje u prvoj godini trebati 270 milijuna dolara, a svake sljedeće stotinjak milijuna, a najmanje sedamdeset milijuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara