Dodijeljene godišnje nagrade HAZU-a

OSAM godišnjih nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća dodijelila je danas Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti na svečanoj sjednici HAZU-a.

U atriju je otkrivena spomen-ploča utemljitelja Zaklade HAZU-a.

Uime nagrađenih zahvalio se dr. Vedran Žanić i kazao da je nagrada obveza za nastavak rada kao prepoznatog potencijala za budući razvoj.

Svečanosti su nazočila izaslanstva Hrvatskog sabora koje je vodio predsjednik i hrvatske Vlade koju su vodili potpredsjednici, Predsjednika Hrvatske, Katoličke crkve i Grada Zagreba.

Za prirodne znanosti i matematiku nagarade su dobili predstojnik Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković dr. Mladen Žinić i redoviti profesor paleonologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dr. Zlatan Bajraktarović.

Za medicinske znanosti nagrađen je redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Stipa Jonjić, a za filološke znanosti znanstveni savjetnik na Staroslavenskom institutu u Zagrebu dr. Milan Mihaljević.

Za književnost je nagrađena pjesnikinja Andriana Škunca, za likovne umjetnosti akademski kipar Ivan Lesiak, a za glazbenu umjetnost docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. Mirjana Babić Sirišćević.

Za tehničke znanosti nagrađen je prof. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu dr. Vedran Žanić.

Predsjednik HAZU-a Ivo Padovan održao je svečano slovo u povodu 142. obljetnice i kazao da je Akademija uvijek okupljala najveće umove hrvatskog naroda i velike ličnosti znanosti i kulture drugih naroda. "Oni su zajedničkim trudom dali djela neprocjenjive vrijednosti. Takva su nastojanja bila izraz spoznaje o znanju kao pokretačkoj snazi društvenog napretka, ali i svijesti da se nacionalna sloboda i suverenitet ne mogu postići niti održati bez afirmacije vlastitog kulturnog nasljeđa", kazao je Padovan.

Najzaslužniji za osnivanje Akademije je đakovačko-srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je postao njezin pokrovitelj, a prvi predsjednik povjesničar dr. Franjo Rački.

HAZU danas ima 146 redovitih članova, 138 dopisnih i 92 člana suradnika.

Rad Akademije organiziran je u devet razreda i 17 znanstveno-istraživačkih jedinica koje se nalaze diljem Hrvatske.

Prve godišnje nagrade HAZU-a dodijeljene su 1994. godine

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara