Dodik izjavio da Republika Srpska želi neovisnost kao i Kosovo

Dodik izjavio da Republika Srpska želi neovisnost kao i Kosovo
Foto: EPA

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima iste ambicije o neovisnosti kao i Kosovo te da potpuno podržava službeni Beograd koji inzistira na stvaranju zajednice srpskih općina.

"Oni koji guraju priču o neovisnosti Kosova moraju računati da Republika Srpska to isto želi, bez obzira na to što neki drugi očekuju da to nije činjenica", rekao je Dodik u izjavi za entitetsku Novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) upitan da prokomentira izjavu bivšeg ministra vanjskih poslova Kosova Behgjeta Pacollija koji je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da ima samo jednu mogućnost - da prizna nezavisno Kosovo jer je to realnost.

Zajednica srpskih općina je uvjet

Dodik je dodao kako Republika Srpska i ovdašnji Srbi podržavaju Srbiju i njezine vlasti u odnosu prema Kosovu.

Dodik je pojasnio kako bilo koje rješenje na Kosovu mora uključiti zajednicu srpskih općina.

"Kosovo nije samo ono što Albanci misle, nego je to i Rezolucija 1244, to su standardi prije statusa kako je to ranije razgovarano, zajednica srpskih općina koja se treba formirati po sporazumu iz Bruxellesa. 

Sve to treba biti uvjet za bilo kakav nastavak razgovora, a ne samo točke za koje danas Albanci misle da treba riješiti", rekao je Dodik.

Tvrdi da je BiH nametnuta Srbima

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina zbog stajališta Republike Srpske neće priznati Kosovo.

"Naravno da BiH nije priznala Kosovo niti ga ima namjeru priznati, jer Republika Srpska ne želi ovdje dvostruke standarde", rekao je Dodik.

Opetovano je ustvrdio kako je Bosna i Hercegovina nametnuta Srbima kao država. Pri tome je dodao kako je Republika Srpska potpisala Daytonski sporazum, upozorivši da su taj sporazum mnogi stranci razvalili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara