Dodik kazneno prijavljen zbog prijetnji i pokušaja podmićivanja

Dodik kazneno prijavljen zbog prijetnji i pokušaja podmićivanja
Foto: Hina

BOSANSKOHERCEGOVAČKI ogranak međunarodne organizacije, Transparency International (TI), kazneno je prijavio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za kojega su u toj organizaciji procijenili kako je u dosadašnjem tijeku izborne kampanje u javnim nastupima prijetio i zastrašivao političke protivnike, a potencijalnim biračima obećavao materijalnu korist.

TI BiH je kaznene prijave poslao na adrese Tužiteljstva BiH te okružnih tužiteljstava u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju, a Dodika terete zbog izjava koje je iznio u nastupima i na stranačkim izbornim skupovima prijeteći umirovljenicima, zdravstvenim radnicima, radnicima rudnika i termoelektrane u Gacku s ciljem utjecaja na birače i pridobivanja podrške na izborima.

Kako se navodi u priopćenju TI BiH, u Dodikovim izjavama s javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom od 18. do 22. rujna postoje elementi kaznenih djela definiranih Kaznenim zakonom RS koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasovanju te povreda slobode opredjeljenja birača.

Kršenje Kaznenog zakona

Procjena je kako je Dodik prekršio i odredbe Kaznenog zakona BiH koje zabranjuju uporabu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomskog stanja kako bi se utjecalo na birače.

U obrazloženju je navedeno kako je Dodik na javnim skupovima prijetio umirovljenicima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ako ne budu glasovali za njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), liječnicima koji su nezadovoljni stanjem u Kliničkom centru prijetio je kako im neće biti povećana plaća, a zaposlenima u rudniku i termoelektrani u Gacku najavio je otkaze ukoliko budu glasovali za konkurentsku Srpsku demokratsku stranku (SDS).

Posebna prijava protiv Dodika iz TI-ja je upućena i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) zbog kršenja izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na zabranu obećavanja materijalne koristi biračima.

TI je sve svoje prijave dokumentirao snimkama Dodikovih istupa u kojima su njegove sporne izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara