Dodik mijenja trasu autoceste u Republici Srpskoj, neće rušiti kuće Hrvata u BiH

Dodik mijenja trasu autoceste u Republici Srpskoj, neće rušiti kuće Hrvata u BiH
Ilustracija: EPA

POTPREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je da se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.

"Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste", rekao je Jerković Hini.

Bilo je planirano rušenje više od 100 kuća

Dio autoceste od Banje Luke prema granici sa Srbijom trebao je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka, zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

"Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u, kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute", istaknuo je Jerković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu 1990-ih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo oko osam tisuća ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano.

Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara