VIDEO Pogledajte Dodikovu viziju Balkana

VIDEO Pogledajte Dodikovu viziju Balkana

Screenshot: DW/YouTube

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Detsche Welle kako referendum o odcjepljenju entiteta od Bosne i Hercegovine trenutno nije na dnevnom redu, ali je dodao kako očekuje stvaranje uvjeta u kojima bi on bio moguć.

"Mi nismo pustolovi kako nas mnogi predstavljaju. Nismo niti zaglupljeni nacionalisti. Ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi, i naravno da to bude barem djelomice prihvaćena stvar", kazao je Dodik u razgovoru koji je u ponedjeljak objavljen na mrežnim stranicama DW-a uz napomenu kako je riječ o intervjuu snimljenom u listopadu.

Imamo jaku, spremnu i motiviranu policiju

Dodik je kazao kako radi "na stvaranju takvog političkog okruženja", kakvo smatra preduvjetom za put RS-a k neovisnosti.

Ustvrdio je kako u ovom trenutku odcjepljenje RS-a nije na dnevnom redu nijednog tijela vlasti u tom entitetu iako je jasno da se o tome nagađa i razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik nije propustio priliku da BiH još jednom označi kao "propalu državu" u kojoj Srbi ne vide svoju budućnost pa stoga ona ne može ni opstati. To smatra podlogom i za svoje "snove" o neovisnosti RS-a.

"Da imam u promilima šansu, ja bih to (referendum o neovisnosti) održao", kazao je Dodik.

Komentirajući upozorenja kako bi to izazvalo rat, uključujući i takve najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dodik je kazao kako bi silom odgovorio na takve pokušaje.

"Mi ovdje (u RS-u) imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motiviranija. Drugo, svaka intervencija u RS-u iz Sarajeva definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španjolska", izjavio je Dodik.

Na kraju razgovora nacrtao je kartu Balkana, kakvog ga on vidi u budućnosti - RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podijeljeno pri čemu sjever pripada Srbiji. Dodikovo crtanje možete pogledati u videu na 32. minuti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Milorada Dodika, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Milorad Dodik.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara