Dodik priznao da je razmišljao o uhićenju visoke dužnosnice međunarodne zajednice

Dodik priznao da je razmišljao o uhićenju visoke dužnosnice međunarodne zajednice

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik želio je dati uhititi dužnosnicu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), priznao je i najavio da OHR-ova upozorenja o pravnoj ništavnosti  deklaracije o vojnoj neutralnosti RS koju je parlament tog entiteta usvojio, on neće poštovati.

Dodik je u Modriči u srijedu optužio voditeljicu regionalnog ureda OHR-a u Banjoj Luci Marijanu Berec da je aktivno podupirala postupke zastupnika oporbenih stranaka u parlamentu RS koji su prosvjedovali zbog kršenja poslovnika o radu i na kraju zviždanjem prekinuli sjednicu koja je počela u utorak.

Nakon toga zastupnici iz vladajućeg bloka okupljenog oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izdvojili su se u drugu dvoranu u sjedištu parlamenta u Banjoj Luci i iza zatvorenih vrata bez oporbe, ali i novinara, izglasali spornu deklaraciju kojom pokušavaju blokirati članstvo BiH u NATO-u.

"U jednom trenutku veoma teško sam odolio iskušenju da dam nalog da je (Berec) uhite. Ona tamo potiče one iz oporbe da ruše parlament i ostale institucije. Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banju Luku gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca", kazao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije objasnio kakve on to ima zakonske ovlasti nad policijom da joj može narediti uhićenje osoba s diplomatskim statusom.

Dodik se zatim obrušio na OHR koji je rekao da je donošenje deklaracije o vojnoj neutralnosti RS protuustavno i protivno Daytonskom sporazumu.

"Može OHR misliti što hoće, mi smo vojno neutralni. Nas nitko neće gurati u NATO i neke druge organizacije bez Srbije, je l` jasno, jasno. Točka, točka, ende, gotovo", uzvikivao je Dodik,

Zaključno je dodao da su bosanski Srbi protiv NATO-a jer ih je u ratu bombardirao i "bio na strani muslimana".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara