Dolar na putu tjednog dobitka, australski pod pritiskom

Dolar na putu tjednog dobitka, australski pod pritiskom
Foto: 123rf

TEČAJ dolara je blago oslabio prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, no ostaje na putu tjednog dobitka, dok je australski dolar na gubitku zbog bojazni investitora od drugog vala epidemije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 100,23 boda, što je za 0,23 posto manje u odnosu na prethodno zatvaranje.

Tečaj eura ojačao je oko 0,1 posto, na 1,0815 dolara. Dolar je oslabio prema jenu za 0,15 posto, na 107,08 jena.

U fokusu investitora bile su prve procjene o njemačkom bruto domaćem proizvodu u prvom tromjesečju.

Njemačko gospodarstvo u prvom je tromjesečju palo za 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, najsnažnije od financijske krize u 2009. godini, pokazale su preliminarne procjene statističkog ureda objavljene u petak.

Revidirani podatak statističkog ureda pokazuje i kvartalni pad od 0,1 posto u četvrtom tromjesečju, što znači da je tehnički njemačko gospodarstvo u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Pad najvećeg gospodarstva eurozone posljedica je zatvaranja trgovina i tvornica u ožujku u sklopu mjera karantene uvedenih s ciljem suzbijanja širenja epidemije. Takav podatak u skladu je s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete.

Oslabila britanska funta

Britanska funta oslabila je oko 0,2 posto prema euru i dolaru, jer je fokus investitora na razgovorima između čelnika Britanije i Europske unije u vezi njihova odnosa u budućnosti.

Kako su splasnule nade u brzi oporavak globalnog gospodarstva od pandemije, investitori su se okrenuli prodajama australskog dolara, a kupnjama sigurnijih utočišta, poput američkog dolara.

Australski dolar u takvim je okolnostima oslabio 0,2 posto prema američkom i na putu je tjednog gubitka od 1,1 posto. Novozelandski dolar oslabio je također 0,2 posto prema američkom.

Od važnih poruka ovoga tjedna izdvajaju se izjave predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella koji je upozorio na moguće dulje razdoblje slabog gospodarskog rasta. Odbacio je pritom najnovije špekulacije o uvođenju negativnih kamatnih stopa, podsjeća Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara