Dolar pao zbog straha od trgovinskog rata Amerike i Kine

Dolar pao zbog straha od trgovinskog rata Amerike i Kine
Ilustracija: Hina/EPA

TEČAJ dolara danas se našao pod novim prodajnim pritiscima na međunarodnim tržištima zbog straha od posljedica trgovinskog rata na globalni rast, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Kini novim carinama. Dolar je oslabio prema jenu i švicarskom franku, valutama-utočištima u koje ulagači usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima. Jen je pritom ojačao 0,8 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 109,56 jena, a franak je bio na dobitku 0,3 posto, pa se dolarom trgovalo po 0,9918 franaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, bio u plusu blagih 0,2 posto, nadomak najviših razina u sedam mjeseci, od 95,131 boda. Euro su istodobno pogodile vijesti o napetostima u njemačkoj vladajućoj koaliciji, a pritiske mu izazivaju i očekivanja da Europska središnja banka (ECB) neće mijenjati rekordno niske kamatne stope prije kraja ljeta iduće godine.

Tečaj eura skliznuo je nakratko na 1,1572 dolara, što je nedaleko od najnižih razina u dva tjedna od 1,1541 dolara, na koje se u jednom trenutku spustio u petak. Tržišne sudionike u ovom trenutku ponajviše brine eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata, nakon što je službeni Washington najavio nove carine na uvoz kineskih roba, a Peking smjesta uzvratio najavom protumjera.

Napetosti pojačane nakon Trumpove najave novih carina

Napetosti na trgovinskom planu između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva pojačane su nakon što je Trump zaprijetio carinom od 10 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara. Kinesko ministarstvo trgovine poručilo je da će Peking odlučno odgovoriti kvalitativnim i kvantitativnim mjerama ako SAD uvede dodatne carine. 

Trgovci valutama podijeljeni su oko toga hoće li takav obračun imati veći utjecaj na tečaj dolara, odnosno hoće li mu naštetiti ili pak pomoći. Valutnim tržišta općenito nisu drage tržišne intervencije, a prijašnji protekcionistički potezi američke vlade oslabili su dolar. Analitičari kažu da bi trgovinski rat mogao povoljno utjecati na dolar zato što će uvozne carine potaknuti inflaciju u već snažnom američkom gospodarstvu u kontekstu nastavka ciklusa agresivnog povećanja kamatnih stopa.

"Bude li ovakva situacija eskalirala, najveće bi koristi mogao imati američki dolar. No, dakako da bi globalni trgovinski rat u konačnici svima naštetio, a ponajviše zemljama čiji se rast ponajviše temelji na vanjskoj trgovini", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara