Dolar stagnira

Dolar stagnira
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TEČAJ dolara je stagnirao na međunarodnim tržištima prema košarici valuta nakon prošlotjednog pada, najvećeg u dva mjeseca, a trguje se oprezno zbog najnovijih izjava dužnosnika američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je jutros gotovo nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 96,48 bodova. Prošlotjedno trgovanje završio je minusu od gotovo 0,5 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak u posljednja dva mjeseca.

Unatoč slabljenju dolara, euro nije uspio ojačati

Unatoč slabljenju dolara, tečaj eura nije uspio izrazitije ojačati iznad razine od 1,14 dolara jer su ulagače na oprezu držale zabrinutosti u vezi pregovora između Bruxellesa i Rima u vezi proračunskih planova talijanske vlade. Jutros se u takvim okolnostima eurom trgovalo po 1,1422 dolara.

Britanska funta i dalje je u fokusu sudionika tržišta, koji očekuju će da će ostati pod pritiskom sve dok se ne razjasni situacija po pitanju dogovora o Brexitu. Jutros je funta ojačala 0,2 posto, na 1,2864 dolara, nakon što je u prošlom tjednu oslabila jedan posto jer je sporazum koji je britanska premijerka Theresa May usuglasila s Europskom unijom naišao na snažna protivljenja i izazvao ostavke nekolicine ministara u britanskoj vladi.

Investitori su radi smjernica u vezi izgleda za kretanje tečaja dolara u bliskoj budućnosti pratili najnovije izjave dužnosnika američke središnje banke. Richard Clarida, novoimenovani potpredsjednik Feda, u petak je upozorio na usporavanje gospodarskog rasta na globalnoj razini te istaknuo da će to biti važno za izglede za američko gospodarstvo.

Pored toga, predsjednik Fedova ogranka u Dallasu, Robert Kaplan, u odvojenom je razgovoru za Fox Business također rekao da uočava usporavanje gospodarstava u Europi i Kini.

Dolaru je posljednjih mjeseci snažnu podršku prema košarici valuta pružala kombinacija rasta ključnih kamatnih stopa i snažnih gospodarskih pokazatelja, no zbog sve učestalijih ocjena da je rast američkog gospodarstva možda dosegnuo vrhunac počeli su jačati pritisci na njegovo slabljenje.

"Oprezne izjave dužnosnika Feda u petak potaknule su investitore da poduzmu dobitonosne prodaje nakon jačanja dolara u prijašnjih nekoliko tjedana", kazala je Jane Foley, direktorica odjela valutne analize u Rabobanku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara