Donirao Kolindi 30.000 kn: "Ona je jedina prava sljedbenica Tuđmanovih ideja"

Donirao Kolindi 30.000 kn: "Ona je jedina prava sljedbenica Tuđmanovih ideja"
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, prijavila je kako je od početka kampanje do kraja prošlog tjedna prikupila donacija u vrijednosti od ukupno 1,5 milijuna kuna.

>> Tko je dao novac za Kolindu? Ljudi za koje se zanima DORH

Među donatorima je i odvjetnik Zoran Šunić koji je odlučio donirati 30.000 kuna Kolindinoj kampanji.  On je zapravo jedini pojedinac koji je uplatio toliko za kampanju Grabar-Kitarović. Za RTL je pojasnio zašto je dao toliki novac.

"Kao osoba od 56 godina i dragovoljac Domovinskog rata te član HDZ-a u državi koju je Franjo Tuđman stvorio zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom i nama braniteljima, stvorio sam sve u svom životu, pa tako i prekrasnu obitelj sa suprugom i troje djece. Moja su djeca rođena u ovoj državi te su obje kćeri uspješno diplomirale na Sveučilištu u Zagrebu. Smatram to dovoljnim razlogom da kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice Kolindu Grabar-Kitarović, kao jedinu pravu sljednicu ideja Franje Tuđmana, podržim barem financijski s obzirom na to da sam zbog cjelodnevnog posla i obiteljskog angažmana spriječen da u tome sudjelujem na bilo koji drugi način", rekao je Šunić.

On je 2011. dobio priliku kroz zagrebački ogranak HDZ-a ući u Odbor za gospodarstvo i Zagrebački holding. Gordan Jandroković to je nazvao velikim pojačanjem za HDZ u Zagrebu. A inače se u medijima pisalo o njemu zahvaljujući prozivkama blokiranih građana, protiv kojih je provodio ovršne sudske odluke. 

Kupci Kamenskog i uzgajivači bikova opet pri vrhu liste

Najviše novca donirale su dvije tvrtke, svaka po 100.000 kuna. Građevinska tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca, poznatija kao kupac kompleksa Kamensko u centru Zagreba, godinama je najveći izborni donator HDZ-a. Za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović do sada su uplatili 100 tisuća kuna. Na čelu tvrtke je Mirko Habijanac koji za sebe kaže da je godinama član HDZ-a te da će to i "ostati do kraja". U posljednjih 12 godina u razne kampanje HDZ-a uložili su gotovo 2 milijuna kuna. Za prošle izbore Habijanec je preko Radnika i tvrtke Bistra financirao Kolindu Grabar-Kitarović s 320 tisuća kuna.

Tvrtka Širjan iz Kusijeveca također je donirala 100 tisuća kuna, a iza te tvrtke krije se još jedan dugovječni donator HDZ-a Zvonimir Širjan, najveći hrvatski uzgajivač bikova. On je uglavnom preko svoje tvrtke Agropromet izdašno financirao HDZ, no sada je donirao predsjednicu preko svoje druge tvrtke. I za prošle predsjedničke izbore Širjan je bio među najvećim donatorima kampanje HDZ-ove kandidatkinje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara