Dopredsjednica AfD-a najavila izlazak iz stranke

Dopredsjednica AfD-a najavila izlazak iz stranke

Foto: Hina

DOPREDSJEDNICA Alternative za Njemačku (AfD), Frauke Petry, najavila je izlazak iz stranke, dan nakon što je naprasno napustila stranačku konferenciju za tisak na kojoj je predstavljen program stranke nakon ulaska u Bundestag, kada je najavila izlazak iz stranačkog kluba stranke, prenosi agencija DPA.

"Potpuno je jasno da sada slijedi i taj korak“, rekla je u Dresdenu Frauke Petry ne precizirajući točno kada planira izlazak iz stranke. Ona je istodobno odbila komentirati glasine o osnivanju nove stranke.

"Temeljna razilaženja"

Petry je do stranačkog kongresa u lipnju obnašala dužnost predsjednice AfD-a, ali je poziciju glavnih kandidata na izborima prepustila Alice Wedel i Alexanderu Gaulandu postavši zajedno s njima dopredsjednica stranke.

Ona je u ponedjeljak zajedno s dvoje zastupnika AfD-a, treće političke snage na nedjeljnim izborima, napustila zastupnički klub ove stranke u parlamentu savezne pokrajine Saske. Kao razlog je navela „temeljna razilaženja“ s dijelovima stranke.

Petry je u ponedjeljak ujutro, nekoliko sati nakon velikog uspjeha stranke koja je osvojila 12,6 posto glasova i postala treća po veličini stranka u Bundestagu, najavila da neće pripadati zastupničkom klubu AfD-a u budućem 19. sazivu Bundestaga, nakon čega su čelnici AfD-a od nje zatražili i da napusti stranku.

Petry je u Saskoj osvojila direktni mandat tako da u Bundestagu može djelovati kao samostalna zastupnica.

Dugotrajni unutarstranački sukobi

Neki mediji objavili su i da je njezin suprug Markus Pretzell, koji predvodi AfD u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, napustio zastupnički klub AfD-a u parlamentu ove pokrajine. Pretzell je nedugo nakon toga preko Twittera demantirao ovu vijest.

Unutarstranački sukobi AfD-a traju već dulje vrijeme, pri čemu Frauke Petry zastupa umjereniju struju i protivi se verbalnim ispadima tvrdolinijaša, poput Alexandra Gaulanda, koji često relativiziraju njemačku povijesnu ulogu.

Odmah nakon nedjeljnih  izbora Petry je najavila da od AfD-a želi načiniti "građansko-konzervativnu“ stranku koja bi bila u stanju za četiri godine ući u vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara