Doznali smo zašto se ruše web stranice škola

Doznali smo zašto se ruše web stranice škola
Ilustracija:Pixsell/Dubravka Petric

INSTITUCIJA odgovorna za funkcioniranje weba u obrazovnom sustavu, poznata po skraćenici CARNET (Hrvatska akademska i istraživačka mreža), zakazala je u ključnom trenutku, uoči početka školskog štrajka.

"Jučer je pao sustav CARNET-a, danas je pao sustav CARNET-a, jer svi iz škola šalju izvješća o štrajku, a i roditelji traže informacije. Mora se uložiti u informatički sustav, nitko ne reagira kada CARNET padne jer učitelji ne mogu upisivati ocjene na kraju školske godine. Možda će sada reagirati, kada roditelji neće moći dobiti informacije", kazao je jučer na konferenciji za medije organiziranoj povodom početka školskog štrajka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
 
Probleme s pružanjem usluga korisnicima priznao je i sam CARNET, obavijestivši o tome putem Facebooka: "Zbog iznimno velikog opterećenja sustava, dio korisnika ima poteškoća s pristupanjem mrežnim stranicama škola. Radimo na njihovom otklanjanju kako bismo svim korisnicima u najkraćem roku omogućili pristup."

Jedan od učitelja tu je objavu komentirao: "CARNET u zadnje vrijeme puca po šavovima... Ne rade mailovi, ne rade web stranice... Ne ide vam baš."

Nedostupnost informacija

Dakako da je nedostupnost informacija o tome trebaju li svoje dijete u školu odvesti na prvi dan učiteljskog štrajka razljutila mnoge roditelje. "Bilo bi lijepo da naglasite u svojim vijestima o štrajku kako stranice škola ne rade već pet sati, a roditelji/učenici tamo trebaju vidjeti ako trebaju doći u školu", javio nam je tako jedan čitatelj.

CARNET je korisnike svojih usluga putem Facebooka obavijestio da je osigurao "dodatne tehničke resurse kako bismo omogućili redovno funkcioniranje sustava", ali se pritom ogradio dodavši: "U slučajevima vršnih opterećenja još uvijek je moguće povremeno preopterećenje ili usporen rad sustava."

Sustav iz 2006.

Index se obratio toj instituciji i iz CARNET-a su nam u službenom odgovoru naveli: "Osigurali smo dodatne tehničke resurse da bismo omogućili redovno funkcioniranje sustava, no, kako smo naveli u obavijesti, i dalje je moguće povremeno preopterećenje ili usporen rad sustava u slučajevima vrlo velikih opterećenja. Nastavljamo povećavati kapacitete kako bismo što većem broju korisnika pri vršnim opterećenjima omogućili nesmetano pristupanje mrežnim stranicama škola."

>>>Uskoro počinje nova školska godina, a web stranice hrvatskih škola su pale

>>>Zadnji dan škole, a CARnetov sustav pao i onemogućio zaključivanje ocjena

Upitali smo - u čemu je problem? Radi li se o nedostatnim tehničkim sredstvima ili o nečemu drugom?

Dobili smo odgovor: "Radi se o sustavu iz 2006. godine te su nam mogućnosti u ovome trenutku ograničene. Zbog tehničkih specifičnosti nije ga moguće automatski prilagođavati novome opterećenju te je u takvim situacijama potrebno intervenirati u sustav, što je proces koji zahtjeva određeno vrijeme."

Zamjena nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava

No od CARNET-a smo ovog puta doznali i konkretniji odgovor na pitanje možemo li i ubuduće očekivati slične probleme sa školskim informatičkim sustavom.

"Zamjenu postojećeg sustava isplanirali smo u okviru druge faze programa e-Škole te ćemo nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava krenuti u nabavu novoga sustava", odgovorili su na Indexov upit.

Nadajmo se da do tada nećemo ponovno svjedočiti situacijama poput one u rujnu, na početku ove školske godine, kada učenici i njihovi roditelji zbog pada sustava nisu mogli doznati nikakve informacije o radu 1200 škola u Hrvatskoj, a školski ravnatelji su obavijesti morali lijepiti na oglasne ploče.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara