Dozvolu za upravljanje dronom odsad možete dobiti online

Dozvolu za upravljanje dronom odsad možete dobiti online
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKA agencija za civilno zrakoplovstvo započela je danas s primjenom online aplikacije za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova (dronova).

Aplikacija je namijenjena za registraciju operatora sustava dronova koji izvode radove iz zraka bez obzira na to rade li za osobne potrebe ili za naknadu i za one koji će koristiti sustave bespilotnih zrakoplova u svrhu rekreacije i sporta.

U proteklih nekoliko godina pojavio se velik broj sustava bespilotnih zrakoplova i njihovih operatora. Do danas je bilo moguće jedino ručno upisivanje podataka u registar, a kako je broj prijava postajao sve veći, pojavila se potreba za razvojem automatizirane prijave i registracije operatora sustava bespilotnih zrakoplova popunjavanjem online obrazaca.

Kako bi se uskladila s budućom europskom regulativom, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo učinila je dostupnom aplikaciju koja će omogućiti jednostavnu i brzu registraciju operatora bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani koji je u nadležnosti Ministarstva uprave. Sustav e-građani omogućava identifikaciju korisnika putem sustava vjerodajnica.

Hrvatski državljani koji će se registrirati kao operatori sustava bespilotnih zrakoplova u sustavu e-građani, bit će oslobođeni plaćanja pristojbi. Također, korištenjem aplikacije koju je HACZ razvio s partnerima, bit će omogućena i online registracija stranih operatora bespilotnih zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara