Dramatičan pad turske valute, očajni Erdogan zove narod u pomoć

Dramatičan pad turske valute, očajni Erdogan zove narod u pomoć
Foto: EPA/Twitter

TURSKA prolazi kroz dramatične ekonomske probleme. Turska lira je, naime, uslijed nekontrolirane inflacije i sve gorih odnosa sa SAD-om, danas doživjela rekordan pad u odnosu na američki dolar.

Lira je, kako javlja CNN, izgubila do 17 posto vrijednosti u odnosu na dolar i prvi put se nakratko mijenjala više od šest lira za zelenu novčanicu. Ovo je samo nastavak vrlo lošeg tjedna za liru, u kojem je doživjela najgori pad od financijske krize 2008. 

Previranja s lirom sigurno nije ublažio ni najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je odlučio i Turskoj uvesti carine na izvoz aluminija i čelika. Trump je, naravno, odluku objavio na Twitteru.

Trump uveo i Turskoj carine na aluminij i čelik

"Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Aluminij će sada biti na 20 posto, a čelik na 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", poručio je Trump.

 

>> SAD uveo sankcije turskim dužnosnicima zbog zatvaranja američkog pastora

Osim toga, Washington je prije nekoliko dana uveo i sankcije članovima turske vlade zbog odbijanja Ankare da pusti iz zatvora američkog pastora Andrewa Brunsona. Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjela puča u srpnju iste godine.

Sve su oči i uši sada uprte u turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ali i u ministra financija Berata Albayraka - koji je sasvim slučajno i Erdoganov zet - koji danas trebaju održati govor i konferenciju za tisak o monetarnim nevoljama njihove zemlje. 

Erdogan: "Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru"

A Erdogan je već ranije pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske, dok je istodobno američki predsjednik Donald Trump najavio da će povećati carine na turski čelik i aluminij.

"Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru. To je pitanje nacionalne borbe", rekao je Erdogan jučer u govoru u Bayburtu, na sjeveroistoku zemlje, koji je prenosila televizija.

"Tako će moj narod odgovoriti onima koji su nam objavili gospodarski rat", dodao je Erdogan optuživši tajanstveni "lobi kamatnih stopa" koji nije pobliže definirao. 

"Oni imaju svoje dolare, ali mi imamo svoj narod, svoja prava, svog Alaha"

Populistički turski predsjednik, poznat po svojim verbalnim ispadima, otišao je još i dalje i prkosno poručio: "Oni imaju svoje dolare, ali mi imamo svoj narod, svoja prava, svog Alaha."

Erdoganove izjave, razumljivo, zasad ne pridonose smirivanju zabrinutih tržišta, budući da investitori očito više ne vjeruju sposobnosti središnje banke da nađe rješenje. Štoviše, sama njena neovisnost sve se više dovodi u pitanje - pod Erdoganovim pritiskom središnja banka nije navrijeme povisila kamatne stope unatoč inflaciji od 15%.

Pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od trećine vrijednosti, događa se u prilikama diplomatske krize sa Sjedinjenim Državama i pojačanog nepovjerenja stručnjaka u gospodarsku politiku Ankare.

Analitičari: Turska mora povećati kamatne stope, moguća je nova kriza

Iako je turska vlada smanjila svoje cilj rasta BDP-a ove godine sa 5.5% na 4%, ovaj potez nije smirio nervozne investitore - upravo suprotno. MMF i mnogi analitičari smatraju da Turska mora usporiti svoj rast i povećati kamatne stope jer je njeno gospodarstvo "pregrijano", ali Erdogan, koji se ponosi "oslobađanjem" Turske od MMF-ovog mentorstva, ne želi ni čuti za to.

Kako je za Bloomberg objasnio financijski strateg Tim Ash, investitori su skeptični: "Albayrak mora biti specifičan u smislu kako će točno smanjiti proračunski deficit ove godine. Lijepo je imati dobre ciljeve, ali ne zaboravimo da Turska središnja banka ima cilj od 5% inflacije koji nije ispunila čitavo desetljeće."

"Ulazimo u krizu bilance plaćanja. Ona neće stati ako središnja banka ne uskoči i ne poveća (kamatne stope) naveliko", upozorava i drugi financijski strateg iz Londona, Christian Maggio. 

Analitičari sve glasnije govore i o tome da će Turska morati uvesti kontrole kapitala kako bi zaustavila bijeg investitora, ali i o mogućnosti da to neće biti dovoljno. Ekonomist Carsten Hesse dao je za CNN posebno tmurnu prognozu: "Recesija i dužnička kriza koja bi prisilila Tursku da implementira kontrole kapitala i zatraži pomoć MMF-a ne može se više isključiti kao mogućnost."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara