Dramatično u riječkom zaleđu: Rječina prijeti kućama, a past će još kiše

Dramatično u riječkom zaleđu: Rječina prijeti kućama, a past će još kiše
Foto: Sandra Weiss/Volim grad koji teče/Facebook

OBILNE oborine koje ovih dana natapaju dijelove Hrvatske uzrokovale su porast vodostaja kod Rijeke i u dijelu Gorskog kotara.

Zbog dugotrajnih i obilnih kiša na riječkom području nabujala je Rječina koja je u jednom trenutku na mjestima prijetila izlijevanjem.

Kako je za Novi list kazala dežurna meteorologinja u riječkom Pomorskom meteorološkom uredu Josipa Kuzmić, u Rijeci su od 7 sati u utorak do srijede u 7 sati, dakle tijekom 24 sata, pale 53 litre po četvornom metru.

Najgore je prošlo Jelenje

Najgore je prošla Općina Jelenje. Tamo se voda probila u nekoliko kuća i ambulantu. Protiv nabujale Rječine traje postavljanje zečjih nasipa. Sve službe su aktivirane i redovito se obilazi teren. Među njima su i vatrogasci DVD-a Jelenje koji su, zajedno s predstavnicima Općine Jelenje, bili i u obilasku terena oko izvora Rječine. Na nekim mjestima, kao u Sobolima, voda je već pomalo i prekrila prometnicu.

Zapovjednik DVD-a Jelenje Marino Reljac kazao je u RTL-u Danas da je danas situacija nešto povoljnija nego protekle noći, a razina vode je nešto pala. 

"Na terenu smo cijeli dan, kontroliramo zečje nasipe, a danas smo ih i pojačavali. Prognoze kažu da će tijekom noći pasti još kiše i očekujemo ponovni rast Rječine", kazao je, ali i dodao da ljudi mogu biti mirni, iako je najava da će pasti još kiše.

Poplavljene su kuće i ambulanta u Dražicama

"Stavljali smo kante, krpe. Bilo je problema i s cjepivima, nije bilo struje, sinoć su to sve popravljali, sušili, puhali, tako da je jutros to proradilo", kazala je u utorak liječnica Nensi Bilanović Ćoso.

Jučer se situacija malo smirila, ali u četvrtak se nastavljaju mjestimični pljuskovi. Prognoza nije obećavajuća jer su najavljene nove količine kiše. Svi vozači umoljavaju se za povećan oprez.

Raste i Kupa

Na dva mjesta napravljeni su zečji nasipi. Zabilježen je i porast vodostaja Kupe u gornjem toku, a na mjestima je kratko došlo do izlijevanja. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na dijelu rijeke Kupe nizvodno od Broda na Kupi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara