Država odbila mirno rješenje oko Kristianove smrti, kaže da je umro prirodno

Država odbila mirno rješenje oko Kristianove smrti, kaže da je umro prirodno
Foto: Dalmatinski portal, Google Street View

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu odbilo je zahtjev roditelja pokojnog Kristiana Vukasovića za mirnim rješenjem spora.

Naime, u Državnom odvjetništvu smatraju kako ne postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i smrti 18-godišnjeg Kristiana. Zastupnik obitelji Vukasović, odvjetnik Vinko Ljubičić rekao je da će stoga sudu podnijeti odštetni zahtjev na 700 tisuća kuna, piše Dalmatinski portal.

Odvjetnik Kristianovih roditelja: Nisu se poštovala ni moralna ni etička načela

"Državno odvjetništvo propustilo je pravilno sagledati njegove mogućnosti sudjelovanja u postupku i sposobnost shvaćanja svojih postupaka. Sud nije primijenio Zakon o sudovima za mladež, određen mu je istražni zatvor iako se isti određuje iznimno, osobito imajući u vidu njegovu životnu dob. Nije utvrđena mogućnost primjene maloljetničke sankcije, a nisu zatražena ni mišljenja stručnih suradnika i Centra za socijalnu skrb o odgovarajućoj sankciji. Izrečena mu je najteža sankcija, tj. istražni zatvor. Nakon što je smješten u potpuno neadekvatne uvjete u zatvoru, nisu poduzete odgovarajuće mjere zaštite osobe s duševnim oboljenjima, a nije ni pokrenut postupak u skladu s odredbama zakona koji propisuje zaštitu osoba s duševnim smetnjama. Na krajnje neprihvatljiv način pristupa se njegovom liječenju u zatvorskoj bolnici. U tri navrata je smješten u tu ustanovu da bi svaki put nakon petnaestak dana bio vraćen u iste uvjete iz kojih je dovezen. Ovdje se radi o knjiškom primjeru liječničke greške prilikom liječenja. U toj ustanovi postupljeno je suprotno pravilima i metodama i standardima rada zdravstvene struke i znanstvenim saznanjima. Tim postupanjem je izravno ugrožen život. Nisu se poštovala ni moralna i etička načela zdravstvene struke. Sve je to uvjetovalo da je ovdje došlo do smrti zbog straha, stalnog psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti. Sve je trebalo biti prepoznato od strane medicinske ustanove", navodi se u zahtjevu za mirnim rješenjem spora.

DORH: Liječnica ga je pregledala 17 puta

Državno odvjetništvo je, pak, konstatiralo da nije bilo nikakve liječničke pogreške prilikom liječenja u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

"Predlagatelji samo navode da se postupalo suprotno pravilima, metodama i standardima zdravstvene struke i da se nisu poštovala moralna ni etička načela, no ne navode u čemu se sastoji liječnička pogreška. Paušalno navode da je do smrti došlo zbog straha, psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti, no nisu dostavili nikakve dokaze. Dapače, iz zapisnika o obdukciji proizlazi da je Kristian Vukasović umro prirodnom smrću. Radi toga nije potrebno provesti medicinsko vještačenje na okolnosti uzročno-posljedične veze jer je razvidno da je Vukasović umro prirodnom smrću. Ne stoje prigovori da je u zatvoru bio smješten u neadekvatnim uvjetima jer ga je 17 puta pregledala liječnica. Zadnji pregled je obavljen u zatvorskoj ambulanti 30. srpnja. Bio je miran, urednog kontakta i zadovoljan sudskom raspravom, negirao je destruktivna promišljanja i bio dobrog raspoloženja. Nad Kristianom Vukasovićem provođen je stalni medicinski nadzor i pogoršanje njegovog stanja koje se dogodilo 1. kolovoza nije se moglo predvidjeti. Dapače, zbog pogoršanja i dekompenzacije psihološkog stanja u tri navrata je boravio na psihijatriji zatvorske bolnice u Zagrebu te je 8. lipnja pokušao izazvati požar u sobi u kojoj je bio smješten. Odluka o sankciji i sigurnosnoj mjeri obaveznog psihijatrijskog liječenja donesena je prema činjenicama utvrđenim u postupku temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i slobodnog sudačkog uvjerenja, a u zahtjevu za mirno rješenje spora nije naveden nikakav propust Općinskog suda u postupku", stoji u očitovanju Državnog odvjetništva.

Smatraju da nisu osnovani ni navodi da je bilo propusta u radu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

"Zatraženo je mišljenje sudskog vještaka koji je u svom nalazu naveo da Kristian Vukasović boluje od piromanije te da je u vrijeme počinjenja djela bio bitno smanjeno ubrojiv i da postoji opasnost da bi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo. Vještak je naveo da je Vukasović bio raspravno sposoban i ubrojiv, a ranije dijagnosticirana hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija nisu utjecali na njegovu ubrojivost", navelo je Državno odvjetništvo.

Htio se ubiti

Podsjetimo, Kristian je 23. srpnja prošle godine osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara te mu je produljen istražni zatvor određen nakon uhićenja 30. ožujka. Umro je u splitskoj bolnici 24. kolovoza, nakon što je iz zatvora prebačen u bolnicu 1. kolovoza.

Tijekom boravka u splitskom zatvoru u tri je navrata prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje je proveo 43 dana. U zahtjevu za mirnim rješenjem spora navodi se da su ga otpremili prema Zagrebu zbog toga što je razmišljao o samoubojstvu. Odmah nakon dolaska u zatvorsku bolnicu vezali su mu ruke i noge te mu dali Normabel od 5 mg.

Liječnici su, navodi se u zahtjevu za mirnim rješenjem spora, imali uvid u dokumentaciju iz koje je bilo vidljivo da je Kristian bio u tretmanu psihijatra ambulantno i bolnički te da je bio dijete s poteškoćama u razvoju. U nalazu Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju osoba stoji da je Kristian dječak kojem je dijagnosticirana hiperaktivnost te poremećaj ponašanja i emocija.

Nakon njegove smrti obavljena je obdukcija. Zaključeno je da je umro najvjerojatnije zbog zatajenja srca radi iznenadnog zastoja. Utvrđeni su i brojni manji krvni podljevi na trbuhu.

Njegovi roditelji naveli su četiri krivca za smrt mladića iz Jesenica, među kojima i splitsko tužiteljstvo. Osim njih, kao sukrivci za smrt mladića zbog neadekvatnog tretmana i propusta u primjeni zakonskih mogućnosti navedeni su još i Općinski sud na Dračevcu, zatvor na splitskim Bilicama te Bolnica za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara