Država "ozakonila" rad na crno: Popisivači rade bez ikakvog potpisanog ugovora!

Država "ozakonila" rad na crno: Popisivači rade bez ikakvog potpisanog ugovora!

Foto: Vojko Bašić, Ante Čizmić (Cropix)

OKO 15 TISUĆA popisivača koji su angažirani na Popisu stanovništva 2011. nema nikakav potpisan ugovor o dijelu, niti bilo kakav ugovor o radu. Kako su nam potvrdili u Državnom zavodu za statistiku do kraja popisa to neće ni imati. Naime, niz popisivača nam se žalio kako do sada, a popisivanje je počelo 1. travnja, nisu potpisali ništa za taj posao, a potpuno im je nejasno koliki će novac dobiti nakon što obave posao.

Isplatit ćemo naknadu bez potpisanog ugovora

Također ostaje nejasno hoće li dio njih dobiti naknadu za putne troškove, što posebno interesira one čiji popisivački krug nije u blizini mjesta stanovanja. To im je u početku bilo obećano, no čini se da je sada postalo problem.

U Državnom zavodu za statistiku kažu da popisivače imenuju županijska popisna povjerenstva i Popisno povjerenstvo Grada Zagreba, a popisivačima će po izvršenom poslu isplatiti naknadu i to bez sklapanja posebnog ugovora.

"Poslovi popisivača po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, a za sklapanje tih ugovora nije propisana obvezna pisana forma", kažu nam u Državnom zavodu za statistiku dodajući da svaki popisivač koji neposredno obavlja poslove popisivanja ima službeno ovlaštenje za Popis 2011.

Isto tako, naknada za posao koju obavljaju kontrolori bit će fiksna i određena prema trajanju njihova angažmana dok će naknada popisivača ovisiti o broju jedinica odnosno osoba, kućanstava i stanova koje popisivač popiše u popisnom krugu.

Odvjetnik Ladan: Mora postojati neki pisani trag

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnjak za radno pravo odvjetnik Hrvoje Ladan smatra kako je tako nešto moguće, odnosno da se radi bez ugovora s obzirom da je riječ o samostalnoj djelatnosti, no slaže se  da ipak mora postojati pisani trag.

"Negdje bi u knjigama moralo biti evidentirano koliko je popisivača i na čemu rade. Naime, problem eventualno nastaje ako se njima novac isplati u gotovini, a bez da su plaćena davanja državi koja iznose 50 do 60 posto iznosa kojeg primaju popisivači. Na koji će se način njima isplatiti novac nije mi poznato, to mi se sada čini više poreznim pitanjem", kaže odvjetnik Ladan dodajući kako nepotpisivanje bilo kakvog ugovora otvarana pitanja porezne problematike i netransparentnosti djelovanja Državnog zavoda za statistiku.

Također smatra kako se otvara pitanje isplate naknade za eventualne putne troškove: nije jasno na koji bi se način oni mogli isplatiti jer bi netko morao izdati i putni nalog.

Porezni stručnjak Brkanić: Mogu i 'na ruke'

Vlado Brkanić, jedan od vodećih poreznih stručnjaka iz časopisa "Računovodstvo, revizija i financije", kaže kako je tema vezana uz popisivače stručni raritet, dakle rijetkost koja se ne pojavljuje tako često.

Brkanić podsjeća da je Sabor ozakonio popis stanovništva u listopadu 2010. godine, a tada je isplata naknada popisivačima i kontrolorima definirana kao primitak od kojeg se ne utvrđuje dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak."To znači da se obračunani honorar isplaćuje bez poreza na dohodak, prireza, a i bez doprinosa. Ovim osobama mogu se isplatiti i nadoknade troškova kao što su prijevoz, noćenje i slično, ako računi glase na DZS. Ugovorni oblik bio bi primjeren prema Zakonu o obveznim odnosima, a to je ugovor o djelu. Nije nam poznato kako bi se prema nekoj listi  ili drugoj evidenciji isplaćivao honorar i nadoknade troškova. S obzirom na to da se ne radi o oporezivim dohotcima, isplata se može obaviti na tekući račun ili  'na ruke' na blagajni Državnog zavoda za statistiku", zaključio je Brkanić za Index.

Hrvatska magija: Nemaju nikakav papir, ali su zaposleni!

Recimo na kraju da bez obzira što oko 15 tisuća popisivača nema ugovor o djelu ni ugovor o radu, Hrvatski zavod za zapošljavanje svejedno će ih brisati iz svoje evidencije.

Tako je Hrvatska, preko noći, uspjela broj zaposlenih u zemlji smanjiti za kojih 15-ak tisuća!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara