Plenkoviću više vrijede paraziti u državnoj upravi nego doktori. Prvima povećao plaću, drugima ništa

Plenkoviću više vrijede paraziti u državnoj upravi nego doktori. Prvima povećao plaću, drugima ništa
Foto: FaH
 
ZAHVALJUJUĆI vladi Andreja Plenkovića, državni službenici prvi put će imati veću plaću od onih koji rade u javnim službama. To znači da će oni koji rade u državnim upravama, stručnim službama u saboru i vladi biti privilegirani u odnosu na liječnike i profesore.

>> Ministar Pavić najavio nove pregovore o kolektivnom ugovoru, sindikati zaprijetili štrajkom
 
Naime, vlada nije izjednačila osnovicu plaće u javnim službama s osnovicom plaće u državnim službama. Tako bi, sukladno njenoj namjeri, državnim službenicima rujanska plaća za kolovoz trebala biti obračunata po osnovici 5.315,24 kn, a javnim službenicima po osnovici 5.211,02 kn. 
 
Povećali plaće državnim službenicima 
 
Na to je danas upozorio Sindikat Preporod, naglašavajući kako je vlada za kolovoz 2017. povećala zaposlenicima u državnim službama osnovicu plaće za 2 posto, dok je za zaposlenike u javnim službama osnovica plaće ostala za taj iznos manja.
 
Podsjetimo, sindikati državnih službi potpisali su krajem godine sporazum s vladom Andreja Plenkovića da im se u 2017. triput poveća plaća za 2 posto. Na to nisu pristali sindikati javnih službi koji su se pozvali na ugovor s vladom iz 2011. i 2012. godine, prema kojem im je osnovica trebala rasti 6 posto nakon što BDP poraste 2 posto i više na međugodišnjoj razini u dvama uzastopnim tromjesečjima.
 
Sindikati su tada predlagali povećanje osnovice od 1. siječnja 2017. za 6 posto i povratak duga prosječno 6 posto mjesečno za 2016. godinu. Vlada nije postigla dogovor s javnim službama, ali jest s državnim.
 
Očekivalo se da će se dogovor državnih službenika primijeniti i na javne službe, budući da su im osnovice uvijek bile jednake. Naime, ako bi jedni ispregovarali nešto više, to se uvijek primjenjivalo i na druge. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Odmazda umjesto dijaloga
 
Međunarodnim konvencijama zabranjeno je da isti poslodavac primjenjuje dvije različite osnovice, pa je u veljači vlada izjednačila osnovice za javne i državne službenike. No to je sada izostalo.
 
Čelnici Sindikata Preporod naglašavaju kako se ovom namjerom narušavaju uspostavljeni odnosi u cijeni rada u državnim i javnim službama. 
 
"Ovom se odlukom vlade sukob sa sindikatima pokušava riješiti odmazdom umjesto dijalogom. Podsjetimo, vlada je u prosincu ucjenom 'povišicu za dug' bezuspješno pokušala iznuditi popuštanje sindikata. Sada vlada problem pokušava riješiti na isti način. Pritom kažnjava sindikate i njihovo članstvo, ali i desetke tisuća sindikalno neorganiziranih zaposlenika u obrazovnim, znanstvenim, zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi i kulturi", naglašavaju iz Sindikata. 
 
Potpišite peticiju
 
Sindikat je pokrenuo i potpisivanje peticije: Ne podcjenjujte učitelje, liječnike, medicinske sestre! 
 
"Peticiju sa zahtjevom za ujednačavanjem osnovice plaće u državnom i javnom sektoru mogu potpisati svi koji se ne slažu s razjednačivanjem osnovice plaće, a samim time i svakim podcjenjivanjem rada učitelja, liječnika, znanstvenika, medicinskih sestara te radnika u kulturi i socijalnoj skrbi", naglašava se u peticiji koju možete potpisati OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara