Dubrovačko-neretvanska županica proglasila elementarnu nepogodu

Dubrovačko-neretvanska županica proglasila elementarnu nepogodu

JAK POŽAR koji je četiri dana harao Dubrovačko-neretvanskom županijom, doveo je do odluke županice Mire Buconić kojom ona proglašava stanje elementarne nepogode u Dubrovniku i Župi dubrovačkoj.

"Proglašavam stanje elementarne nepogode za područje Općine Župa dubrovačka i Grada Dubrovnika, nastalo zbog velikih požara 4., 5., 6. i 7. kolovoza  2007. godine, koji su prouzročili velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima i šumskim površinama", stoji u odluci županice.

Ona najavljuje da će najkasnije do 22. rujna Gradsko i Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda izraditi konačno izvješće o procjeni štete. Ova odluka je odgovor na zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode koji je danas podnio načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, te gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica.

Milijunska šteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nardelli je u zahtjevu naveo kako je vatra progutala dvije trećine ukupne površine općine, i dodao kako je "visinu štete u ovom trenutku teško procijeniti, ali se svakako radi o milijunskim iznosima".

"Velike materijalne štete, poglavito na poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima, šumskim površinama, kao i gospodarskim objektima u službi poljoprivrede", stoji u njegovom zahtjevu, nastale su požarom koji je zahvatio najmanje 120 hektara Općine.

Pogođena su gotovo sva naselja na području Općine, i to Plat, Soline, Zavrelje, Mlini, Kupari, Čibača, Donji Brgat, Gornji Brgat, Čelopeci, Mandaljena, Buići, Grbavac, Makoše Martinovići i Brašina, navodi načelnik.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara