dubrovnik - predstavljena knjiga o biskupu Josipa Marije Carevića

U organizaciji Biskupskog ordinarijata Dubrovačke biskupije večeras je u samostanu sv. Klare u Dubrovniku predstavljena knjiga ´Dubrovački biskup Josip Marija Carević´.

Knjigu su u povodu 120-godišnjice rođenja biskupa Carevića (1883. do 1945.) priredili dubrovački biskup Želimir Puljić i dr. Mile Vidović, a objavili su je Dubrovački biskupski ordinarijat i Matica hrvatska Metković.

Josip Marija Carević imenovan je dubrovačkim biskupom 1929. i na toj je dužnosti ostao do 1940., kada je dao ostavku i napustio Dubrovnik. On je u povodu stvaranja Banovine Hrvatske 1939. pred crkvom sv. Vlaha održao svečanu misu zahvalnicu, što mu unitaristički velikosrpski krugovi i komunisti nikad nisu zaboravili, istaknuto je prigodom predstavljanja. Biskupa Josipa Mariju Carevića komunisti su odmah nakon preuzimanja vlasti 1945. godine likvidirali i nametnuli šutnju kojim su željeli izbrisati svako sjećanje na njega i njegovo djelo, te zataškati okrutni zločin nad nevinom žrtvom, rečeno je na večerašnjem predstavljanju knjige.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njegovog odlaska, dubrovačka biskupska stolica je ostala prazna punih deset godina, do 1950., kada je dubrovačkim ordinarijem imenovan kotorski biskup msgr. Pavao Butorac.

Knjigu su predstavili dr. Mile Vidović, Vlaho Benković, Stanko Lasić, te novinar Božo Vodopija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara