Duhaček jučer sam došao u policiju, oni tvrde da im se nije javio

Duhaček jučer sam došao u policiju, oni tvrde da im se nije javio
Foto: Filip Kos/PIXSELL

JUTROS je u Zračnoj luci Franjo Tuđman uhićen Indexov novinar Gordan Duhaček.

Uhićen je zbog dvije objave na Twitteru: u jednoj je napisao ACAB, a u drugoj je na sarkastičan način obradio budnicu "Vilo Velebita" preimenovavši je u "Govna Velebita".

Duhaček je uhićen jutros nakon 8 sati, a cijelo jutro proveo je u policiji. Poslijepodne je odveden na Prekršajni sud gdje je proglašen krivim zbog vrijeđanja policije. Presuda za satiričnu pjesmicu bit će izrečena za tri dana.

>> Novinara Indexa jutros strpali u ćeliju zbog pjesmice na Twitteru, sad je pušten

Oglasila se policija, kažu da se nije odazvao

O uhićenju se oglasila policija. Oni tvrde da se jutros nije javio u policiju u Heinzelovoj. On pak kaže kako je u Heinzelovoj bio jučer i razgovarao je s policijom te mu je rečeno da slobodno otputuje.

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio.

Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu ove godine, u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi.

Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske, te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", stoji u priopćenju policije.

Duhaček jučer bio u Heinzelovoj, policajac mu rekao da smije putovati

No Duhaček je, kako smo ranije napisali, jučer bio u Heinzelovoj. Kako je rekao nakon što je popodne pušten, njemu su u subotu na granici skrenuli pažnju na prekršaje i rekli da se u ponedjeljak javi u Heinzelovu. On je u Heinzelovoj bio jučer, a policajac mu je rekao da slobodno putuje i da se javi kad se vrati.

"Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim", rekao je Duhaček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara